inflacion dolares eeuu
Alberto Sánchez.

L'índex de preus de producció dels Estats Units es va situar a l'octubre al 8% en taxa interanual, enfront del 8,4% del mes anterior, segons les dades que publica l'Oficina d'Estadístiques Laborals nord-americana. La xifra es troba per sota de la previsió de consens, que n'estimava un 8,3%.

Pel que fa a la taxa mensual, es va produir un augment del 0,2% a l'octubre, mateixa xifra que la registrada al setembre, encara que es troba per sota de la previsió de consens, que apuntava a una alça del 0,5% a l'índex.

L'augment de l'índex es deu a un avanç del 0,6% en els preus dels béns de demanda final, mentre que l'índex de demanda final de serveis va disminuir un 0,1%.

Excloent-ne aliments, energia i serveis comercials, l'índex també va augmentar un 0,2% el mes, mentre que la taxa interanual es va situar al 5,4%. Excloent-ne només aliments i energia, l'índex va augmentar un 6,7% anual i no va donar canvis en la taxa mensual, els dos per sota de les expectatives.

John Lieper, director d'inversions de Titan Asset Management, assegura que aquest augment per sota del que s'esperava als preus majoristes nord-americans, juntament amb l'última dada d'IPC que també es va ubicar per sota de les expectatives, "afegeix més combustible al foc que 'la inflació està arribant al seu punt màxim', cosa que manté el repunt a curt termini als mercats de valors".

"Alguns inversors amb què he parlat creuen que el repunt recent representa un nou mercat alcista. La meva opinió és que és massa aviat per dir això", ha afegit.

També veu "poc probable que la Reserva Federal pivoti de moment, i és probable que la inflació segueixi sent volàtil en allò previsible".

Els analistes d'Oxford Economics subratllen que els preus de producció nord-americans han baixat 3,2 punts percentuals des del ritme de l'11,2% del juny, encara que l'índex "es manté molt per sobre de la mitjana anterior a la pandèmia, que era de l'1,7%, cosa que destaca els nivells encara elevats".

"Encara que la lectura d'avui i l'informe de l'IPC de la setmana passada mostren que els preus van a la direcció correcta, la Fed encara està en camí de pujar els tipus en 50 punts bàsics més al desembre, amb la possibilitat d'un augment menor en febrer, ja que busca reduir la inflació notablement", han conclòs.

Des de Pantheon Macroeconomics consideren que "a la llum dels dos discursos recents de la vicepresidenta de la Fed, Lael Brainard, en què va destacar l'abast potencial de la compressió de marges per reduir la inflació, aquest és un informe important".

"L'expansió massiva dels marges durant la pandèmia explica la major part de l'excés a la inflació subjacent al consumidor", han destacat.

Noticias relacionadas

contador