dl airport new york city jfk usa us united states of america travel airline plane aircraft pd
Sharecast / public domain image

Els aeroports dels Estats Units viuen una jornada de caos després del error informàtic que ha patit el sistema de l'Administració Federal d'Aviació dels Estats Units (FAA per les sigles en anglès) que alerta els pilots i el personal de vol sobre qualsevol incidència, perill o canvi a les instal·lacions aeroportuàries. L'FAA ordenava a les aerolínies que suspenguin les sortides nacionals fins a les 9:00 hora de l'est, "per permetre que l'agència validi la integritat de la informació de vol i seguretat", però finalment, i després de diverses hores d'intens treball, "s'ha aixecat la restricció". Els vols es van reprenent gradualment.

"La'AA està treballant per restaurar el seu Sistema de Notificació a Missions Aèries. Estem realitzant comprovacions de validació finals i recarregant el sistema ara. Les operacions a tot el Sistema Nacional de l'Espai Aeri es veuen afectades. Proporcionarem actualitzacions freqüents a mesura que avancem", informava l'organisme a través del perfil de Twitter.

De moment es desconeixen les causes del error que ha obligat a endarrerir més de 1.200 vols procedents i amb destinació als Estats Units i a cancel·lar-ne al voltant de 90, segons les dades de la pàgina web de seguiment de vols FlightAware.

Els tècnics han treballat intensament per restaurar el servei com més aviat millor, encara que no podien oferir una estimació sobre quan tornaria a entrar en funcionament el sistema. Tot i això, l'FAA ordenava a les aerolínies que suspenguin totes les sortides nacionals fins a les 9:00, hora de l'est, per permetre que l'agència validi la integritat de la informació de vol i seguretat.

El Sistema de Notificació a Missions Aèries (NOTAM per les sigles en anglès) és un avís amb informació essencial sobre les operacions de vol que s'envia tant als pilots com a un altre personal de vol.

La informació pot arribar a contenir fins a 200 pàgines per a vols internacionals de llarga distància i pot incloure elements com ara tancaments de pistes, advertiments generals de perill d'aus o obstacles de construcció a baixa altitud.

La difícil jornada que s'està vivint aquest dimecres es produeix després del caos viscut aquest Nadal quan la tempesta hivernal Elliott va provocar la cancel·lació de més de 3.000 vols.

contador