ep archivo   un camarero sirve varios cafes en una cafeteria de vitoria el sector servicios saca a
Iñaki Berasaluce - Europa Press - Archivo

El sector serveis dels EUA es va expandir al juny per sisè mes consecutiu, i ho va fer a un ritme més pronunciat, segons mostra l'índex PMI que elabora l'Institute for Supply Management (ISM), que va pujar a 53,9 punts, des dels 50,3 registrats al mes anterior, mentre que el consens esperava que s'ubiqués als 51.

Segons l'organisme que difon les dades, "l'índex va indicar creixement el juny per sisè mes consecutiu després d'una lectura de 49,2 punts al desembre, que va ser la primera contracció des del maig del 2020".

L'índex d'activitat empresarial va millorar el procés expansiu, igual que l'indicador de noves comandes, mentre que el període de lliurament de proveïdors es va ubicar en el ritme més ràpid des del juny del 2009.

L'avanç dels preus es va moderar, encara que va mantenir el creixement el juny, i l'indicador d'inventaris es va expandir per segon mes consecutiu, després d'un mes de contracció precedit per dos mesos de creixement i vuit mesos de contracció del juny del 2022 al gener del 2023.

Anthony Nieves, president del Comitè d'Enquestes Comercials de Serveis de l'ISM, destaca que “quinze indústries van reportar creixement el juny. El PMI de serveis, en estar per sobre del 50 per cent per sisè mes després d'un sol mes de contracció i un període previ de 30 mesos d'expansió, continua indicant un creixement sostingut per al sector. L'índex compost ha indicat una expansió per a tothom menys tres dels 160 mesos anteriors".

"Hi ha hagut un repunt en la taxa de creixement del sector serveis. Això es deu principalment a l'augment de l'activitat empresarial, les noves comandes i l'ocupació. L'augment de la capacitat, la reducció dels retards i les millores contínues a la logística han afectat els temps de lliurament (cosa que ha donat com a resultat una disminució a l'índex de lliuraments de proveïdors)”, afegeix.

Els analistes d'Oxford Economics asseguren que "els detalls de l'informe van ser positius des d'una perspectiva de creixement, però irritaran els funcionaris de la Fed en l'intent de refredar l'economia".

"Els serveis continuen evitant la recessió, però creiem que només és qüestió de temps abans que el sector es debiliti sota el pes de considerables desafiaments macroeconòmics. Els bancs estan endurint els seus estàndards de préstec i la dinàmica creditícia restrictiva està configurada per suposar un llast per a l'activitat al segon semestre", afegeixen.

EL PMI D'S&P GLOBAL

Aquest dijous també s'ha publicat l'índex PMI per al sector serveis que elabora S&P Global, i que ha caigut fins als 54,4 punts al juny, des dels 54,9 registrats al maig.

Segons l'organisme que difon l'informe, "les dades del juny van assenyalar una expansió més gran de l'activitat en tot el sector serveis", ja que "la producció va continuar augmentant a un ritme sòlid a mesura que va millorar l'entorn de la demanda, cosa que va estimular un fort repunt en noves comandes".

Les noves comandes a proveïdors de serveis van augmentar per quart mes successiu al juny, si bé la taxa de creixement es va moderar lleugerament des del màxim de 13 mesos de maig, però es va mantenir “forta en general”.

La demanda de clients nacionals i estrangers va donar suport al creixement de les noves comandes, i les destinades a l'exportació van augmentar un segon mes consecutiu.

Mentrestant, l'escassetat de proveïdors, els tipus d'interès més alts i els salaris més elevats van augmentar la càrrega dels costos i els preus dels consums van augmentar al ritme més accelerat en cinc mesos.

"Dit això, els esforços per continuar sent competitius van conduir a augments més moderats en els càrrecs, cosa que significa que els preus de venda van augmentar a la taxa més lenta des del febrer", afegeix.

Chris Williamson, economista en cap de negocis d'S&P, destaca que “juny va veure una resiliència encoratjadora dels serveis dels EUA, que va ajudar a compensar una nova contracció de la producció manufacturera per assegurar el ritme general de creixement econòmic, que va continuar sent encoratjadorament sòlid".

"La demanda de serveis s'ha mantingut sorprenentment pròspera davant dels vents en contra de l'augment del cost de vida i taxes d'interès més altes, amb la despesa tot i ser recolzat per un vent de cua postpandèmia", afegeix.

A més, la companyia va publicar el seu PMI compost, que es va ubicar a 53,2 punts el juny, per sota dels 54,3 de maig, "per assenyalar un sòlid, però més lent repunt de l'activitat empresarial".

contador