L'activitat econòmica al sector manufacturer dels Estats Units ha mostrat una "sòlida disminució de la seva salut" al desembre. El PMI manufacturer es va situar a l'últim mes de l'any a 46,2 punts, una caiguda des dels 47,7 registrats al novembre, segons les dades definitives publicades per S&P Global Market.
Segons l'entitat que difon les dades, "la recessió es va originar en la feble demanda dels clients, fet que va provocar contraccions més ràpides en sortides i noves comandes". A més, aquesta situació va tenir el seu impacte al mercat laboral, amb una taxa de creació d'ocupació que va ser la segona més baixa en l'actual seqüència de 29 mesos de creixement.
La producció va caure en un ritme sòlid que va ser el més ràpid en poc més de dos anys i mig, a mesura que la demanda dels clients disminuïa i les noves comandes queien encara més. La disminució en noves comandes va ser pronunciada en general i es troba entre les més importants des del maig del 2007.
Les companyies van assenyalar que la feblesa en la demanda dels clients va provenir de la incertesa econòmica i d'unes pressions inflacionàries que condueixen a un poder adquisitiu menor entre els consumidors.
A més, les empreses del sector van reduir la seva activitat de compra a mesura que l'excés d'existències construït amb anterioritat es va utilitzar per complir les comandes rebudes.
Mentrestant, van baixar els preus d'alguns insums bàsics, com els metalls i el combustible, uns descensos que van provocar l'augment més lent en el cost dels materials de producció des del juliol de 2020 passat. També es va relaxar la inflació en el producte final, ja que en un esforç per impulsar les vendes, les empreses del sector van pujar els preus al ritme més suau dels últims dos anys.
La lectura definitiva d'aquest PMI manufacturer confirma la dada avançada de 46,2 punts, xifra que suposa la disminució més ràpida en les condicions operatives de les companyies del sector als Estats Units des del maig del 2020, i també va estar entre les més agudes des del 2009.
Pel que fa a les previsions a curt termini, les expectatives de producció van augmentar a tres mesos, encara que van romandre moderades en comparació amb la sèrie històrica. Les empreses van expressar preocupacions sobre l'impacte de la inflació i la debilitat de la demanda.
Siân Jones, economista sènior d'S&P Global Market, assegura que "el sector manufacturer va registrar un exercici feble a mesura que el 2022 arribava al final, ja que la producció i les noves comandes es van contraure a taxes més altes".
"Els augments més lents a la inflació assenyalen l'impacte de la política de la Fed en els preus, però la creixent incertesa i la caiguda de la demanda suggereixen que els desafiaments per als fabricants es traslladaran al nou any", conclou.