ep archivo   el presidente de estados unidos joe biden
ADAM SCHULTZ, CASA BLANCA - Archivo

El mercat laboral nord-americà s'ha moderat lleugerament al desembre, però continua sent fort i ajustat. L'economia del país va crear 223.000 llocs de treball, una dada que ha millorat la previsió del consens, que n'anticipava 200.000, però que suposa una disminució respecte als 256.000 creats al novembre (revisats a la baixa des de 263.000). La taxa d'atur, per part seva, ha baixat lleugerament fins al 3,5%, des del 3,6% registrat al mes anterior, segons ha publicat l'Oficina d'Estadístiques Laborals dels EUA.

Segons l'organisme que difon les dades, els guanys d'ocupació més grans es van registrar a l'oci, l'atenció de la salut, la construcció i l'assistència social. L'hostaleria i el lleure van aportar 67.000 llocs nous, repartits entre els serveis d'alimentació i bars (26.000), jocs d'atzar i recreació (25.000) i allotjament (10.000).

L'ocupació en la cura de la salut va augmentar en 55.000 llocs de treball al desembre, amb els guanys més grans als ambulatoris (30.000), hospitals (16.000) i centres d'atenció residencial i d'infermeria (9.000). Per la seva banda, la construcció va sumar 28.000 nous llocs de treball al mes.

L'últim mes de l'any, l'ocupació va registrar pocs canvis en altres sectors importants, incloent-hi el comerç a l'engròs, la informació i les activitats financeres.

En termes anuals, la massa laboral nord-americana es va incrementar en 4,5 milions de treballadors el 2022, cosa que dona un guany mensual mitjà de 375.000, un registre inferior al de l'anterior any, ja que el 2021 es van crear 6,7 milions de llocs de treball, xifra que suposa una mitjana mensual de 562.000.

BAIXA L'ATUR

La taxa de desocupació va baixar al 3,5% (per sota de la previsió de consens, que n'esperava un 3,7%) i s'ha mantingut en un rang estret del 3,5% al 3,7% des del març. El nombre d'aturats es va ubicar als 5,7 milions al desembre.

Entre els principals grups de treballadors, la taxa d'atur dels blancs va caure al 3,0% al desembre. Les taxes de desocupació d'homes adults (3,1%), dones adultes (3,2%), adolescents (10,4%), negres (5,7%), asiàtics (2,4%) i hispans (4,1%) van mostrar poc o cap canvi durant el mes.

El nombre d'aturats de llarga durada (aquells sense feina durant 27 setmanes o més) es va reduir en 146.000 persones, fins a 1,1 milions al desembre. Aquesta mesura és inferior als 2,0 milions de l'any anterior.

Al desembre, els ingressos per hora mitjana de tots els treballadors a les nòmines no agrícoles privades van augmentar en un 0,3%, fins els 32,82 dòlars. En termes anuals, l'increment va ser del 4,6%, per sota del que esperava el consens, que apuntava a un ascens del 5% durant els dotze últims mesos. També suposa un descens respecte a la dada del novembre, quan es va registrar un augment interanual del 4,8%, revisat a la baixa des del 5,1%.

L'OPINIÓ DELS EXPERTS

Per Srijan Katyal, director global de serveis d'estratègia i comerç d'ADSS, les dades laborals del desembre mostren "que el mercat laboral dels Estats Units no dona senyals significatius de desacceleració, amb nou informes consecutius que superen les estimacions".

"Un altre augment d'aquesta mida és positiu per als treballadors, ja que dona suport al creixement dels salaris, però impulsarà encara més l'alta inflació que la Fed ha estat combatent amb augments rècord de les taxes d'interès. És probable que aquest creixement de l'ocupació sigui massa alt per a la Fed, cosa que podria conduir a nous augments de tipus d'una mida substancial", afegeix.

John Leiper, director d'inversions de Titan Asset Management, considera que aquestes dades "apunten a la rigidesa contínua del mercat laboral, encara que és interessant notar la lleugera moderació dels ingressos dels treballadors".

"En poques paraules, això farà poc per dissuadir la Fed de la seva actual postura agressiva. Les bones notícies són males notícies, ja que augmenta la propensió del banc central a continuar pujant les taxes i mantenir-les així per més temps. Seguim posicionats a la defensiva en tots els actius de risc", afegeix.

Per part seva, els analistes de Pantheon Macroeconomics estimen que "molt aviat es produirà un creixement de la nòmina substancialment més lent".

"En qualsevol cas, creiem que la desacceleració en el creixement dels guanys mitjana per hora i la revisió a la baixa del nombre inesperadament fort del novembre és la història més important al desembre que les nòmines. Si això persisteix, el creixement dels salaris aviat estarà al rang de 3,5 a 4% que la Fed sembla creure que és sostenible i consistent amb la meta d'inflació del 2% a mitjà termini”, afegeixen.

contador