inflacion portada bandera eeuu

El mercat laboral nord-americà va crear 253.000 llocs de treball a l'abril, una dada que s'ha situat molt per sobre de la previsió de consens, que n'anticipava 179.000, i suposa un augment respecte als 165.000 de març (revisats a la baixa des dels 236.000), segons ha publicat l'Oficina d'Estadístiques Laborals dels EUA. La taxa d'atur, per part seva, ha baixat lleugerament fins al 3,4%, després de registrar un 3,5% al mes passat.

A l'inici del segon trimestre, "l'ocupació va continuar mostrant una tendència alcista als serveis professionals i empresarials, l'atenció de la salut, lleure i hostaleria, i assistència social".

Els serveis professionals i empresarials van sumar 43.000 nòmines a l'abril, una xifra que es troba molt per sobre de les 25.000 que va adherir a la mitjana mensual de l'últim mig any. Els serveis científics i tècnics van sumar 45.000 treballadors, i les activitats de cura de la salut van créixer en 40.000 llocs de treball.

L'ocupació en lleure i hostaleria va mantenir la tendència alcista a l'abril (+31.000), principalment en serveis d'alimentació i llocs de beguda (+25.000), encara que la creació d'ocupació al sector roman per sota del nivell previ a l'inici de la pandèmia.

L'ocupació en activitats financeres va augmentar en 23.000 a l'abril, amb guanys en asseguradores i activitats connexes (+15.000) i al sector immobiliari (+9.000).

A l'altre extrem, l'ocupació als serveis d'ajuda temporal va continuar amb la tendència a la baixa durant el mes (-23,000) i ha baixat en 174.000 des del pic que va arribar el març del 2022.

A l'abril, els guanys de mitjana per hora de tots els treballadors van pujar un 0,5%, fins als 33,36 dòlars. Durant els darrers 12 mesos, la mitjana per hora dels salaris ha augmentat un 4,4%. A més, la taxa de participació de la força laboral es va mantenir al 62,6%.

Jameel Ahmad, analista en cap de CompareBroker.io, considera que la xifra de ceració d'ocupació d'abril "no brinda substància per donar suport a l'opinió que el cicle més ràpid d'augments de les taxes d'interès dels EUA en una generació conduiria a una forta pèrdua de vides per al sector laboral".

"En general, aquest informe d'ocupació no suggereix que les taxes d'interès s'hagin d'augmentar o disminuir encara més. En canvi, suggereix que les taxes d'interès estan bé exactament on són", afegeix.

Els analistes d'Oxford Economics assenyalen que "el creixement del treball va ser molt més fort del que s'esperava a l'abril, cosa que va en contra d'altres senyals que les condicions al mercat laboral s'estan relaxant".

"L'informe no canvia la nostra opinió que la Fed mantindrà les taxes estables al juny. Tot i això, si el creixement de l'ocupació i els guanys no es moderen des del ritme d'abril, les pujades de tipus podrien tornar a estar en joc", conclouen.

contador