le president americain biden lors d un discours a la maison blanche a washington 20230503095214

Els dos principals partits polítics dels Estats Units han arribat a un acord sobre el sostre de deute, han informat el president republicà de la Cambra de Representants, Kevin McCarthy, i el president del país, Joe Biden. Els EUA avancen així cap al desbloqueig d'una situació que amenaçava amb un possible impagament, ja que la liquiditat podria acabar a principis de juny, segons la secretària del Tresor, Janet Yellen.

"Acabo de parlar per telèfon amb el president fa una estona. Després que va perdre el temps i es va negar a negociar durant mesos, hem arribat a un principi d'acord que és digne del poble nord-americà", ha publicat McCarthy a través del perfil de Twitter.

Segons les seves paraules, “els republicans estan preparats per generar un canvi important i conseqüent a Washington”.

"Aviat, votarem per un acord de límit de deute responsable que aturi la despesa imprudent dels demòcrates, recuperi els fons de Covid no gastats, bloquegi els nous esquemes fiscals de Biden i molt, molt més", ha afegit.

McCarthy ha avançat que "té reduccions històriques a la despesa, reformes conseqüents que trauran les persones de la pobresa i les incorporaran a la força laboral, i frenaran l'extralimitació del govern. No hi ha nous impostos ni nous programes governamentals". De fet, ha publicat el text íntegre del projecte de llei, que abasta un total de 99 pàgines i que augmenta el límit de deute durant els propers dos anys. Entre diverses disposicions, enforteix els requisits de treball als programes d'ajuda pública i rescindeix els fons de Covid-19 que no es van utilitzar.

Per part seva, Biden ha assenyalat que l'acord representa "un important pas endavant que redueix la despesa mentre protegeix programes crítics per als treballadors i fa créixer l'economia per a tots".

"L'acord protegeix les meves prioritats clau i els èxits legislatius dels demòcrates del Congrés. Representa un compromís, cosa que significa que no tots obtenen el que volen. Aquesta és la responsabilitat de governar", ha indicat.

A més, ha manifestat que "és una bona notícia per al poble nord-americà, perquè evita el que podria haver estat un incompliment de pagament catastròfic i hauria portat a una recessió econòmica, comptes de jubilació devastats i milions de llocs de treball perduts". També ha dit que "protegeix la recuperació econòmica que tant ens ha costat aconseguir" i "representa un compromís" perquè "ningú no ha aconseguit tot el que volia, però aquesta és la responsabilitat de governar".

"Durant el proper dia, els nostres equips de negociació finalitzaran el text legislatiu i l'acord anirà a la Cambra i el Senat dels Estats Units. Insto encaridament les dues càmeres que aprovin l'acord immediatament", ha conclòs.

CONTRARELLOTGE

L'acord aconseguit entre republicans i demòcrates s'ha aconseguit després d'intenses negociacions a la darrera la setmana, tot i que encara no està tot fet. I és que ha de ser aprovat pels legisladors. Els EUA tenen davant seu una contrarellotge, sobretot després que la secretària del Tresor, Janet Yellen, posés com a data límit per a l'aprovació de la mesura el proper 5 de juny, data en què estima que els Estats Units es quedaran sense diners per fer davant de les factures.

Yellen ja havia dit que si no hi havia d'acord sobre el sostre del deute, provocaria "una catàstrofe econòmica i financera" que desencadenaria una recessió mundial i amenaçaria de soscavar el lideratge nord-americà.

Noticias relacionadas

contador