lingote-oro
Reuters

L'última setmana de juliol ha arrencat als mercats amb una fita històrica de l'or, l'actiu refugi per excel·lència, un moviment que s'havia estat anticipant pels experts donat el recent rampell del metall preciós que gaudeix d'un “momentum significatiu”, segons descriuen les cases d'anàlisis. Els motius que sustenten un preu que posa els 2.000 dòlars al punt de mira són diversos, després del rècord per sobre de 1.940 dòlars l'unça, exactament les mateixes raons que impulsen el ral·li d'altres ‘safe havens’ com són la resta de metalls (la plata ha més que doblat el seu valor des dels mínims de març), el franc suís, el ien i, fins i tot, el bitcoin. Però la gran qüestió és saber quant es prolongaran les pujades.

“Totes les peces encaixen en aquest moment per a aquests actius”, subratllen els analistes de Julius Baer. “Un dòlar estatunidenc més feble que se suma als rendiments de bons reals estatunidencs cada vegada més negatius, un augment fora de control dels casos de coronavirus als EUA i la resta del món i la renovada escalada de tensions amb la Xina”, enumeren. Tot serveix de combustible perquè la demanda s'hagi mantingut a nivells “sense precedents”, una conjuntura que “podria impulsar els preus a curt termini”, en un moment en què els rebrots ja deixen marca en la recuperació econòmica, que envia signes de veure's truncada en un termini curt de temps.

A més, els nous casos de Covid-19 interrompen els subministraments de metalls a mesura que les mines de tot el món es veuen afectades per la pandèmia, la qual cosa també està impulsant els preus dels metalls en general. “Les notícies que els contagis de coronavirus estan repercutint cada vegada més en els serveis d'enviament són motiu de preocupació”, comenten els economistes d'SP Angel. La consultora alerta que els rebrots obliguen a suspendre els enviaments i interrompen els serveis marítims, situació que es veu agreujada per l'escalada comercial entre la Xina i els EUA, “retardant embarcaments i sortides, i interrompent el flux comercial”, agreguen.

LA FED, ELS ESTÍMULS I EL DÒLAR

A tot l'anterior la gestora hi afegeix que el dòlar baixista ofereix “un suport addicional a l'or”, amb l'índex que mesura l'acompliment de la divisa al seu nivell més baix des de juny de 2018, “la qual cosa fa que l'or denominat en dòlars sigui més barat per als tenidors d'altres monedes”. Així, el ien i el franc suís, considerats valors refugi, han assolit màxims de quatre i cinc mesos, respectivament, davant una moneda estatunidenca que cedeix terreny en l'avantsala de la reunió de la Reserva Federal dels EUA (Fed), que el mercat espera que aplani el camí de cara a una nova ronda d'estímuls que podria arribar al setembre.

La Fed es reuneix el dimarts i el dimecres després que les dades del mercat laboral de la setmana passada van mostrar que la recuperació de l'ocupació als Estats Units trontolla. No s'anticipen anuncis importants, però els analistes esperen que els responsables de la política monetària puguin començar a establir les bases per a més accions al setembre o el quart trimestre. “El 'bitllet verd' està descomptant ràpidament aquesta previsió del mercat”, assenyalen des de Melbourne Pepperstone.

El valor de les posicions curtes en dòlars va marcar el seu punt més alt en dos anys la setmana passada, mentre que el mercat de futurs està fixant taxes negatives als Estats Units l'agost vinent i sense moviment alcista en els pròxims tres anys. Encara així, Julius Baer afirma que a mitjà i llarg termini, “una millora en l'entorn econòmic hauria d'afectar la demanda de l'or i altres ‘safe havens’, la qual cosa portaria els preus a un nivell una mica més baix”. El seu pronòstic és que l'unça d'or cotitzi a 1.900 dòlars d'aquí a tres mesos i a 1.750 dòlars a un any vista.

EL BITCOIN, A PUNT DE CARAMEL

Quant a pronòstics, cada vegada cobra més força el d'un bitcoin a 15.000 dòlars, des d'on farà el salt a màxims històrics. L'anomenat ‘or digital’ s'ha correlacionat amb els refugis segurs en moments d'estrès dels mercats financers i la seva pujada de més d'un 11% aquesta última setmana, coincidint amb el ral·li de l'or, torna a donar raons als experts per ficar la creació de Satoshi Nakamoto al sac d'aquesta mena de valors.

La divisa de xifratge canvia de mans per sobre de 10.700 dòlars, encara que des de l'anàlisi tècnica fa falta confirmar un trencament de la resistència en 10.500 dòlars perquè es ratifiqui el canvi de tendència. Però els experts aposten perquè es continuï beneficiant de l'aversió al risc que ha impulsat l'apetit pels safe havens, per la qual cosa aquest podria ser el moment del tan esperat ‘ral·li post-halving’ que s'espera des que es va retallar a la meitat la recompensa per bloc minat a mitjan maig. “És a punt de caramel”, assenyala José María Rodríguez, analista de Bolsamanía, a manera de colofó.

Noticias relacionadas

contador