L'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) es reuneix aquest dijous a Viena i els analistes anticipen que el càrtel anunciarà una gran retallada de la seva producció de cara a 2019.
I ho farà amb el beneplàcit de Rússia, després del 'bon rotllo' mostrat durant la cimera del G-20 entre el president rus, Vladímir Putin, i el príncep hereu saudita, Mohamed Bin Salman (MBS), incloent-hi un xoc de mans que va ser un dels moments més virals de la trobada.
El 'colegueo' entre Putin i el polèmic MBS, considerat per la comunitat internacional el principal responsable de l'assassinat del periodista Jamal Kashoggi, fa preveure els experts que l'OPEP retallarà la seva producció en més d'un milió de barrils amb el vistiplau del Kremlin.
Els experts d’RBC Capital Markets afirmen que "amb l'amistat de Putin i MBS en ple apogeu durant el G-20 i el seu compromís públic per cooperar al mercat de petroli, la qüestió clau és la mida de la retallada i qui hi participarà".
En la seva opinió, "el més probable és que la retallada col·lectiu se situï entre 1,2 i 1,4 milions de barrils", tot i que no descarten "una quantitat més gran a causa de la gran i furiosa caiguda del preu del cru".
Notícia relacionada
El petroli rebota més d'un 2% després de la treva entre Trump i XiEn aquest sentit, una retallada més gran només serà possible si l'Aràbia Saudita aconsegueix l'acord d'altres països de l'OPEP que fins ara havien quedat exempts, com Líbia i Nigèria, cosa que no està assegurat. "La participació de Nigèria és més probable a causa del paper que hi juga el secretari general de l'organització, el nigerià Mohamed Barkindo", afirmen des d’RBC.
Sobre l'anunci de Qatar que abandonarà l'OPEP a partir de gener, Nitesh Shah, analista de WisdomTree, considera que tindrà "poc impacte si l'Aràbia Saudita i Rússia acorden noves retallades". A més, aquest expert indica que l'inesperat i "poc ortodox anunci de la província canadenca d'Alberta de retallar la seva producció també contrarestarà qualsevol efecte negatiu de la sortida de Qatar".
En qualsevol cas, malgrat la retallada de producció de l'OPEP, que augmentarà el preu de petroli a curt termini, des del banc suís Julius Baer expliquen que "l'augment de producció als EUA i la menor demanda" seguiran sent un llast per al preu de l’'or negre' a llarg termini. En la seva opinió, el cru es cotitza "a la part baixa d'un rang de preus justificat a nivell fonamental".
Per la seva banda, Bob Minter, estrateg d’Aberdeen Standard Investments, comenta que "l'OPEP s'enfronta al dur treball de trobar la quadratura del cercle". Sobretot per l'amenaça de Donald Trump i els EUA de promulgar "una llei que els permeti demanar al càrtel", cosa que al seu torn fa "molt difícil comprendre el veritable impacte de les sancions a l'Iran" i complicarà la tasca de l'OPEP per "esbrinar la quantitat d'oferta que el món necessitarà l'any que ve."