• Els països productors que no pertanyen a l'OPEP han de reduir la producció en 600.000 milions de barrils diaris
  • Rússia es comprometeria a una retallada de 300.000 milions de barrils diaris
Bolsas_Rusia_Putin

L'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) torna a escena aquesta setmana. Encara que el dimecres de la passada setmana es va arribar a un acord per retallar la producció en 1,2 milions de barrils diaris, la lletra petita d'aquest pacte ja anticipava que només estàvem davant un primer pas perquè, de debò, aquesta reducció sigui efectiva.

L'acord al qual van arribar els països membres del càrtel està condicionat al fet que els productors 'no-OPEP' retallin, al seu torn, la producció en 600.000 barrils diaris. Amb la finalitat d'arribar a un acord amb ells, i especialment amb Rússia, aquesta setmana se celebra una reunió fonamental que tindrà lloc el divendres, 9 de desembre.

Rússia ha de comprometre's a retallar la producció en 300.000 milions de barrils diaris. Després de la reunió del passat dimecres, el ministre rus d'Energia, Alexander Novak, va dir que Rússia està preparada per reduir "gradualment" la seva producció. La qüestió és si de debò pensa fer-ho. Chris Weafer, expert de Macro-Advisiory, deia la setmana passada a CNBC que no creia "en absolut" que Rússia fora a comprometre's a aquesta retallada en la producció. Weafer afegia que la reunió del dimecres havia generat titulars "molt forts" però, no obstant això, va ser "molt feble en els detalls, en particular el detall sobre la suposada contribució dels productors 'no-OPEP' i aquesta retallada de 600.000 barrils".

Si Rússia retrocedeix en el seu compromís, "podria enverinar encara més les relacions bilaterals amb Iran i Aràbia Saudita", adverteixen des de Barclays

El govern rus planejava augmentar la seva producció en 2017 encara que és cert que Vladimir Putin es va pronunciar en diverses ocasions abans de la trobada i va dir que Rússia acataria el que l'OPEP decidís i que estaven preparats per congelar la seva producció. En opinió de Weafer, les autoritats russes podrien, en lloc de reduir la producció des dels seus nivells actuals, reduir-la des dels nivells previstos per al proper any i dir-li a l'OPEP "aquesta és la nostra contribució".

ESCEPTICISME... I CONFIANÇA

Per si el compliment dels països 'no-OPEP' fos poc, els experts tampoc tenen clar que els països membres de l'OPEP compleixin amb la retallada anunciada. "Seguim sent escèptics respecte al compliment iraquià i iranià" apunten els experts els experts de Barclays en una nota publicada aquest dilluns.

Els experts de Barclays, no obstant això, es mostren més confiats respecte a Rússia i creuen que "és probable que sigui fidel a la seva paraula aquesta vegada". "En la nostra opinió, Rússia va emprendre aquesta estratègia de participar (en les retallades) en gran manera perquè el petroli a 50-55 dòlars amb una producció lleugerament inferior és millor que la incertesa de preus alternatius. El ministre Novak i el president Putin comprenen aquesta realitat però el seu desafiament és convèncer a les empreses (petrolieres)", afirmen aquests experts.

Aquests analistes adverteixen que, si Rússia retrocedeix en el seu compromís, "podria enverinar encara més les relacions bilaterals amb Iran i Aràbia Saudita, posant en risc els seus objectius de política a Orient Mitjà i el Nord d'Àfrica". Afegeixen aquests analistes que Rússia i Aràbia Saudita han mantingut contactes durant més d'un any.

contador