illustration du logo de l opep

Julius Baer ha anunciat aquest dilluns que eleva la seva visió sobre el petroli fins a neutral des de prudent en un moment de mercat que recorda molt l'episodi que es va viure fa alguns anys conegut com a 'xeics contra esquist'.

"Fa alguns anys, el mercat petrolier va experimentar un període que els analistes van catalogar com un enfrontament entre els productors de petroli de l'Orient Mitjà i el negoci del cru esquist als EUA, o en resum, xeics contra esquist", recorda Norbert Rücker, cap d'economistes de Julius Baer.

"A mesura que la creixent producció de petroli d'esquist conqueria el mercat, l'Orient Mitjà, amb la seva àmplia capacitat i producció de baix cost, es va veure obligat a decidir entre mantenir la producció estable, gaudir de preus sòlids i perdre participació de mercat, o augmentar la producció i mantenir la participació de mercat, però a preus més baixos", precisa l'expert.

Rücker comenta que la situació actual del mercat s'hi assembla una mica. Els preus del petroli estan sota pressió a mesura que la demanda s'estanca en segments clau del món occidental i a la Xina, mentre que la producció continua augmentant a les Amèriques.

"Una diferència clau és l'actitud del negoci d'esquist. El seu enfocament avui està en els guanys en lloc del creixement per evitar els intensos cicles d'auge i caigudes del passat. Tot i això, les nacions petrolieres han manifestat la seva intenció de reduir les seves retallades de més endavant aquest any, i aquests barrils addicionals haurien d'augmentar la pressió sobre els preus", assenyala Norbert Rücker.

Tot i això, diu que l'element decisiu pel que fa al petroli sembla ser la projecció sobre el creixement de la demanda global.

"Atesa la persistent inflació de preus al consumidor als Estats Units i els desafiaments econòmics en curs a la Xina, combinats amb la seva ràpida transició energètica, veiem un estancament més gran en la demanda global de petroli", afirma l'economista de Julius Baer. "La candent geopolítica i les preocupacions de subministrament relacionades han mantingut els preus i han eclipsat els fonaments subjacents a la pendent decisió de política petroliera de les nacions petrolieres".

Mentrestant, els preus han baixat cap als objectius a curt termini de Julius Baer, ​​"per tant, hem elevat la nostra opinió a neutral. De cara al 2025, veiem preus cada vegada més baixos, igual que el mateix mercat, com demostra la corba de futurs descendent”.

Noticias relacionadas

contador