Continuen sent temps de molta inestabilitat per a l'or negre. Els preus del petroli estan registrant un fort repunt després de les sensibles reculades registrades aquest dilluns. Darrere d'aquest avenç hi ha dos factors: la relaxació dels confinaments per Covid-19 a la metròpoli xinesa de Xangai i l'avís de l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) que no serà possible substituir el petroli rus.
En aquest context, tant el barril de West Texas Intermediate com el barril de Brent es disparen per sobre del 6%. El cru nord-americà avança un 6,77% i es canvia per 100,70 dòlars, mentre que el petroli de referència a Europa repunta per sobre del 6,59% i cotitza a uns 104,97 dòlars.
Xangai ha notificat a les últimes hores que més de 7.000 unitats residencials han estat catalogades com a “àrees de baix risc” després de no reportar noves infeccions durant dues setmanes i alguns territoris estan començant la desescalada.
Cal recordar que la Xina és el país que més petroli importa del món i l'àrea de Xangai, segons Lipow Oil Associates, consumeix aproximadament el 4% del cru del gegant asiàtic. “La propagació de la Covid a la Xina és l'element que afecta més el mercat. Si s'estén per tot el país i dona lloc a un nombre significatiu de confinaments, l'impacte en els mercats de cru pot ser substancial”, assenyalava aquest dilluns Andy Lipow, president de la consultora.
D'altra banda, l'OPEP va avisar aquest dilluns que les sancions contra el cru rus podrien provocar una de les pitjors crisis a la història del subministrament del petroli. "Podríem veure potencialment la pèrdua de més de set milions de barrils per dia de petroli rus i altres exportacions de destil·lats, com a resultat de les sancions actuals i futures o altres accions voluntàries", ha assenyalat el secretari general de l'OPEP, Mohamed Barkindo, que ha assenyalat que "tenint en compte les perspectives actuals de la demanda, seria gairebé impossible substituir una pèrdua de volums dʻaquesta magnitud".
Així mateix, l'OPEP ha revisat aquest dimarts a la baixa la seva previsió de creixement interanual de la demanda mundial de petroli, citant l'impacte de la invasió de Rússia a Ucraïna com un dels principals motius a la retallada des del 4,29% fins al 3,79% que ara estimen.
ANÀLISI TÈCNICA
L''or negre' es deixa prop del 30% des dels màxims del març. El continu degoteig a la baixa de les últimes setmanes col·loca el futur del barril de cru West Texas molt a prop del suport que li confereixen els mínims del març als 93,55 dòlars.
"Això fa que al molt curt termini se'ns obri una finestra de 'trading' pel costat llarg (alcista) als nivells actuals amb una ordre de prou pèrdues en preus de tancament per sota dels mínims esmentats.", explica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.
"La perforació dels mínims de març serien una clara pèrdua de 'momentum' o velocitat de creuer en el preu del petroli. Per dalt, pel costat de les resistències, la més important en aquest moment (i encara que molt allunyada dels preus actuals) la tenim als alts de finals de març als 116,60 dòlars”, afegeix Rodríguez.