Patacada del petroli aquest dimarts 5 de juliol. El barril de West Texas està caient un 9%, per sota dels 99 dòlars, mentre que la patacada del cru Brent, el petroli de referència a Europa, és més gran: un 9,75%, canviant-se per 102,62 dòlars. El temor d'una recessió mundial ha inundat el mercat.
En aquest sentit, és interessant veure que, si bé el Brent s'ha apreciat un 32% i el WTI, un 31%, des del començament d'any, la caiguda en els últims temps és acusada: el barril europeu se'n deixa un 15 % a l'últim mes, mentre que la reculada durant el trimestre és de 2,67 punts; per la seva banda, el cru nord-americà ha perdut un 17% a l'últim mes i acumula pèrdues del 4,37% als últims tres.
La caiguda es produeix el mateix dia que l'euro cau a mínims dels darrers 20 anys, símptomes d'un futur a què els mercats es van fent a la idea: l'economia es pot estar dirigint a una recessió. "L'evidència històrica mostra que els preus cauen quan hi ha recessió a nivells del cost marginal", assenyalen des de Citi.
Paral·lelament, ha augmentat el risc que la zona de l'euro caigui en un declivi econòmic al tercer trimestre, després que al juny el creixement econòmic de la regió s'hagi alentit fins a mínims que no veia des del març del 2021. L'índex PMI compost, el flux de noves comandes i els costos de producció del Vell Continent també han caigut.
Així mateix, cal assenyalar que s'espera una forta retallada en la producció de cru com a resultat d'una vaga dels treballadors de les plantes d'alta mar a Noruega. Mentrestant, l'Aràbia Saudita, l'exportador de petroli més gran del món, va elevar els preus del cru d'agost per als compradors asiàtics fins a nivells gairebé rècord, enmig d'una oferta ajustada i una forta demanda.
Recentment, l'OPEP i aliats (OPEP+) han acordat mantenir sense canvis la decisió presa a principis de juny d'elevar la producció diària de cru als 648.000 barrils davant del ritme anterior dels 432.000 barrils diaris.