ep archivo   imagen de una plataforma de gas y petroleo frente a la costa de libia en el
Antonio Sempere - Europa Press - Archivo

Els preus de petroli cauen aquest dimarts empesos per la fortalesa del dòlar nord-americà i la incertesa sobre la situació econòmica. El temor d'una recessió ha compensat l'impacte alcista del topall imposat al preu del cru rus i a les perspectives d'un possible augment de la demanda xinesa.

El barril Brent, de referència a Europa cau un 2,15% fins als 80,90 dòlars, mentre que el West Texas, de referència als Estats Units, cedeix un 1,95%, fins als 75,43 dòlars.

Els futurs del cru van registrar aquest dilluns la caiguda diària més gran en dues setmanes després que les dades de l'ISM serveis del novembre als Estats Units superessin les expectatives del consens, cosa que indica que l'economia nord-americana continua forta. Aquestes dades han impulsat les expectatives d'uns tipus d'interès més alts del recentment pronosticat.

El dòlar, per la seva banda, ha perdut força respecte als dies anteriors, però encara manté l'impuls davant la possibilitat que la Reserva Federal (Fed) prevegi continuar pujant els tipus d'interès a un ritme de 50 punts bàsics al febrer de 2023, en lloc de la pujada de 25 punts bàsics que havia descomptat el mercat, segons ha publicat i

Un dòlar més fort fa que el petroli denominat en dòlars sigui més car per als compradors que tenen altres monedes, cosa que redueix la demanda de la matèria primera.

"Els vents inflacionistes en contra encara podrien causar turbulències econòmiques mundials als propers mesos", ha assenyalat Tamas Varga del corredor petrolier PVM a Reuters, que també ha indicat que "l'obertura gradual de Covid de la Xina és un desenvolupament temptativament positiu".

A la Xina, les ciutats continuen relaxant les restriccions per coronavirus, cosa que augmenta la probabilitat d'una demanda més gran en el principal importador de petroli del món. Segons ha avançat Reuters, el gegant asiàtic anunciarà aquest dimecres l'alleujament d'algunes de les mesures imposades per frenar els brots de Covid.

El mercat, mentrestant, continua sospesant l'impacte en la producció del límit de 60 dòlars imposat sobre el petroli rus pel G7, la Unió Europea i Austràlia, cosa que està contribuint a la volatilitat del mercat. Aquest límit se suma a la interrupció causada per l'embargament de la UE a les importacions de cru rus per mar i a les promeses similars dels Estats Units, el Canadà, el Japó i el Regne Unit.

Rússia ja ha declarat la seva intenció de no vendre petroli a ningú que signi el límit de preus.

Noticias relacionadas

contador