l ue veut inciter les pays membres a reduire leur consommation de gaz

Continuen les caigudes en el preu del gas, que baixa per quarta jornada consecutiva després de conèixer que el nivell d'emmagatzematge europeu ha assolit l'objectiu marcat per Brussel·les i alleuja algunes de les preocupacions sobre l'escàs subministrament rus. Així, els futurs del gas holandès TTF de referència han perdut al voltant d'un 30% des de divendres passat.

Aquest dimecres 31 d'agost, les reserves de gas a la Unió Europea van arribar al 80% al conjunt dels Vint-i-set, en línia amb els plans acordats per garantir la seguretat energètica. "Els Estats membres i les empreses han fet una gran feina. Continuem omplint el nivell allà on és més baix i implementem els plans per reduir la demanda", ha assenyalat la comissària d'Energia Kadri Simson.

Tot i així, els preus del gas són més de quatre vegades superiors als de fa un any. Segons Mechthild Woersdoerfer, subdirectora general de la Direcció General d'Energia de la Comissió Europea, la UE estudia mesures com la limitació dels preus, la reducció de la demanda d'electricitat i la imposició d'impostos a les empreses energètiques per protegir l'economia i esmorteir les factures de les llars després de l'anunci que Brussel·les intervindrà i reformarà el mercat elèctric comunitari.

Així mateix, demà serà l'últim dia d'aturada tècnica del gasoducte Nord Stream 1... si Rússia compleix la seva paraula. Gazprom va anunciar el 19 d'agost passat que dimecres 31 passat iniciaria una nova parada “tècnica” de tres dies que durarà, en principi, fins al 2 de setembre. Si es reprengués el flux del gas, aquest tornaria a funcionar al 20% de la seva capacitat, és a dir, 33 milions de metres cúbics diaris.

Durant els darrers dies, la primera ministra francesa ha anunciat que l'Elisi podria racionar el gas a les empreses i l'electricitat a les llars en cas que es compleixin els pitjors pronòstics. A més, Engie deixarà de rebre gas de Gazprom i França reavaluarà la postura sobre el gasoducte MidCat després de la petició d'Alemanya i Espanya.

Noticias relacionadas

contador