ep archivo   imagen de archivo de una terminal de gas natural licuado gnl de reganosa en mugardos a
CEDIDA/EP - Archivo

Els preus de l'energia continuen a l'alça i semblen no tocar sostre, cosa que encara dificulta més la crisi energètica que viu Europa. En el cas del gas, l'escalada ha estat imparable des que va començar la guerra d'Ucraïna i aquest dimarts el preu ha batut un nou rècord en sobrepassar els 230 euros per MW/hora al mercat holandès, de referència a Europa.

La previsió és que al setembre encara sigui més car i que, fins i tot, pugui superar els màxims que van experimentar a l'inici del conflicte bèl·lic, quan es van arribar als 335 euros.

Els països del Vell Continent estan elaborant plans per fer front a una possible escassetat d'energia durant aquest hivern, i alguns fins i tot comencen a considerar racionar els subministraments a certes indústries per garantir que es pugui satisfer la demanda essencial.

A l'estiu, en general, l'energia sol ser més barata, però aquest any no és el cas, ja que les preocupacions davant d'un possible tall del subministrament i la forta demanda formen una combinació que ha portat a impulsar els preus a l'alça.

Alhora, les sequeres i la calor extrema que s'ha viscut a tot Europa ha portat rius i embassaments, crucials per al subministrament d'energia hidroelèctrica en alguns països, a estar per sota del seu nivell fluvial, privant el continent d'una altra alternativa als combustibles fòssils.

La generació eòlica també ha estat per sota de les normes estacionals, cosa que ha influït perquè s'elevin els costos de l'energia a curt termini.

En aquest escenari de preus elevats cal tenir present el factor Rússia, que cada cop envia menys gas a Europa en un context marcat per les sancions occidentals.

Els fluxos de gas procedents de Rússia, el principal proveïdor d'Europa, funcionen a nivells molt reduïts aquest any i, com a conseqüència, els preus del gas s'han disparat.

En aquest sentit, la companyia estatal de gas russa Gazprom ha assenyalat aquest dimarts que els preus del gas a Europa podrien pujar un 60% a més de 4.000 dòlars per 1.000 metres cúbics aquest hivern.

"Els preus europeus del gas al comptat han arribat als 2.500 dòlars (per 1.000 metres cúbics). Segons estimacions conservadores, si aquesta tendència persisteix, els preus superaran els 4.000 dòlars per 1.000 metres cúbics aquest hivern", ha informat la gasística russa.

En general, les exportacions de gas de Gazprom van caure un 36,2%, fins als 78.500 milions de metres cúbics, entre 1 de gener i 15 d'agost, i la producció es va reduir un 13,2%, fins als 274.800 milions de metres cúbics, en comparació amb l'any anterior, segons un comunicat de l'energètica.

contador