shell dl oil gas wti brent crude oil commodities rig mexico
Company photo / Copyright: Stuart Conway

El petroli rebota aquest dilluns i redueix les pèrdues registrades la setmana passada després de l'agreujament de les tensions a l'Orient Mitjà. A hores d'ara, el barril de Brent puja amb moderació per sobre dels 81 dòlars, mentre que el barril de West Texas suma un 0,3% i cotitza a prop dels 78 dòlars. La setmana passada, el Brent va perdre l'1,8% i el WTI, el 3,7% per la caiguda de la demanda xinesa i les esperances d'un acord d'alto el foc a Gaza.

L'atac de dissabte contra la ciutat de Majdal Shams, situada als Alts del Golan i administrada per Israel, va causar més d'una dotzena de víctimes, principalment nens, i ha suposat una greu escalada en l'actual conflicte entre Hezbol·là i Tel Aviv. Israel i els Estats Units responsabilitzen de l'atac amb coets el grup armat libanès.

El gabinet de guerra israelià ha fet una reunió d'emergència i alts comandaments militars han declarat que el bombardeig ha traspassat les línies vermelles del país. Alhora, les forces israelianes han estat duent a terme atacs de forma simultània a fins a set regions de l'interior i el sud del Líban: Sabrinha, Borj El Chmali, Beka'a, Kfar Kila, Rab a-Taltin, el Khyam i Tir Hafa. Segons fonts israelianes, a les regions es troben dipòsits d'armes d'Hesbol·là.

Hezbol·là, recolzat per l'Iran, va negar ser responsable de l'atac, el més mortífer a Israel o en territori annexionat per Israel des del realitzat el 7 d'octubre passat pel grup palestí Hamàs. El grup xiïta ha demanat treballar en una solució diplomàtica "que posi fi als atacs una vegada per totes".

En un comunicat, el ministre d'Exteriors del país, Abdul·là Bou Habib, ha rebutjat la hipòtesi que Hezbol·là llancés de forma intencionada l'atac, ja que "des de l'inici del conflicte no ha disparat contra llocs civils, sinó contra posicions militars". Segons el ministre, l'atac podria haver estat "obra d'altres organitzacions" o fins i tot "un error" tant d'Hesbol·là com d'Israel.

"Hesbol·là no es rentarà les mans d'aquest incident, ni tan sols amb els seus ridículs desmentits. Ha disparat i pagarà un alt preu per les seves accions", ha declarat el ministre de Defensa israelià, Yoav Gallant. Per part seva, el cap de l'Estat Major de les Forces Armades israelianes, Herzi Halevi, ha afirmat que Tel Aviv sap "exactament des d'on s'ha llançat" el projectil i ha subratllat que estan a punt per "portar al següent nivell" la seva ofensiva.

Segons alguns analistes, aquest conflicte s'ha estès a diversos fronts i corre el risc d'esdevenir un conflicte regional més ampli.

Toshitaka Tazawa, analista de Fujitomi Securities, reconeix a l'agència Reuters que "la preocupació per l'escalada de les tensions a l'Orient Mitjà va provocar noves compres, però els guanys es van veure limitats per la persistent inquietud per l'afebliment de la demanda a la Xina".

Les darreres setmanes, les esperances d'un alto el foc a Gaza han anat cobrant impuls. Amb tot, Israel vol canvis en un pla per segellar una treva a Gaza i l'alliberament d'ostatges per part de Hamàs, cosa que complica l'acord entre les dues parts.

Pel costat de la demanda, les importacions de cru de la Xina van caure un 11% al primer semestre del 2024 i han aixecat dubtes sobre les perspectives més àmplies de la demanda a l'importador de cru més gran del món.

Noticias relacionadas

contador