photo d archives du guide supreme iranien l ayatollah ali khamenei a teheran en iran

Pujades en el petroli després de l'última escalada de tensions al Pròxim Orient. El cru Brent suma a prop d'un 1% (80,9 dòlars), mentre que el barril de WTI s'intercanvia per 78,7 dòlars (+1,1%) després que l'Iran hagi ordenat un atac a Israel en resposta a l'assassinat del líder de Hamàs, Ismail Haniyah. L'or també s'ha vist recolzat per aquests avenços i se situa a màxims de les darreres dues setmanes.

Segons informa The New York Times, el líder suprem de l'Iran, l'aiatol·là Ali Khamenei, podria haver donat l'ordre d'atacar directament Israel en una reunió d'emergència del Consell Suprem de Seguretat Nacional celebrada després de l'atac. Iran i Hamàs responsabilitzen Israel de la mort de Haniyah, que va ser abatut en un atac amb míssils a la seva residència de Teheran (capital de l'Iran) per assistir a la presa de possessió del nou president del país xiïta.

Després de la mort de Haniyah, Khamenei va anunciar que "venjar la seva sang és el nostre deure" i va advertir que "el règim sionista criminal i terrorista ha preparat el terreny per a un sever càstig amb aquesta acció". Altres dirigents iranians també van advertir que el país defensaria la seva integritat, donant a entendre que una resposta armada era d'esperar.

Cal assenyalar que el grup armat libanès Hezbol·là també ha confirmat la mort de Fuad Shukr, número dos de l'organització, després d'un bombardeig "selectiu" a Beirut, segons han informat les Forces de Defensa d'Israel (FDI). La mà dreta del líder de Hezbol·là, Hassan Nasral·là, havia estat assenyalat per Israel com un dels màxims responsables de l'atac a Majdal Shams (Alts del Golan) que va causar la mort d'almenys una dotzena de nens.

Tot i que Israel no ha reconegut l'autoria de l'atac contra Haniyah a Teheran, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha assenyalat en un missatge televisat que el país està llest per afrontar "qualsevol escenari". "Ens mantenim units i determinats a afrontar qualsevol amenaça. Israel es cobrarà un preu molt alt per qualsevol agressió des de qualsevol horitzó. Farem comptes amb tots els que ens fan mal, amb tots els que massacren els nostres fills, amb tots els que assassinen els nostres ciutadans, amb tots els que fan mal al nostre país", ha subratllat Netanyahu, que no ha esmentat Haniyah en cap moment.

Segons NYT, no és clar amb quina contundència respondrà l'Iran i si tornarà a calibrar el seu atac per evitar una escalada. D'acord amb aquest diari, els comandaments militars iranians estarien considerant la possibilitat de dur a terme un altre atac combinat d'avions no tripulats i míssils contra objectius militars a prop de Tel Aviv i Haifa, encara que evitarien atacar objectius civils. Una altra opció que es consideraria és un atac coordinat des de l'Iran i altres fronts on té forces aliades, incloent-hi el Iemen, Síria i l'Iraq.

"Temem que la regió estigui a punt d'una guerra total", ha declarat Shino Mitsuko, representant adjunta del Japó davant les Nacions Unides, mentre el Consell de Seguretat de l'ONU demanava que s'intensifiquessin els esforços diplomàtics.

Si bé l'Iran ha intentat evitar una guerra total entre les dues nacions, també ha pressionat Israel augmentant els atacs dels seus aliats a la regió. A l'abril, l'Iran va llançar el seu atac més gran contra Israel, disparant centenars de míssils i utilitzant avions no tripulats en represàlia per un atac israelià que va matar diversos comandants militars iranians al consolat iranià a Damasc (Síria). Com que aquesta demostració de força va ser telegrafiada amb molta antelació, gairebé totes les armes van ser derrocades per Israel i els seus aliats, i amb prou feines es van produir danys.

Alguns analistes assenyalen que és difícil que aquests episodis donin suport als preus a llarg termini. Entre els factors que citen per pensar així, assenyalen la debilitat de la demanda de la Xina, el principal importador mundial de cru, i una possible retirada progressiva de les retallades de producció dels països de l'OPEP+.

Noticias relacionadas

contador