El petroli puja aquest dilluns al voltant d'un 2%. El barril de West Texas Intermediate frega els 73 dòlars, mentre que el cru Brent, de referència mundial, és a prop d'assolir els 77 dòlars. Després de tres setmanes consecutives de descensos per primera vegada des del novembre, l''or negre' sembla aixecar el cap a mesura que el temor d'una recessió més greu del que estava previst inicialment sembla estar dissipant-se. “Sembla que ha tocat fons, hi ha molts indicis que hi apunten”, expliquen des de Citi.
La companyia novaiorquesa assenyala que els inventaris “van augmentar molt durant el primer i el segon mes de l'any” i després “han baixat”, cosa que els convida a pensar que s'està gestant un rebot, especialment si es té en compte que aquest maig comença la retallada de producció de l'OPEP+. Cal recordar que l'Organització de Països Exportadors de Petroli i els seus aliats van anunciar a l'abril que retarien la producció en 1,16 milions de barrils diaris.
“Veiem amb millors ulls el segon i tercer trimestre que el que va passar al primer”, explica Ed Morse, responsable mundial de recerca de matèries primeres de Citi.
Des de Goldman Sachs també defensen aquesta tesi i assenyalen que el Brent pujarà fins als 95 dòlars al desembre i arribarà als 100 dòlars d'aquí a un any. A més, des del banc nord-americà creuen que la reacció del mercat ha estat “exagerada”.
Australia and New Zealand Banking Group (ANZ) també creu que s'està a prop de tocar fons, especialment si el repunt de la demanda de la Xina compensa l'alentiment de la demanda en altres llocs. Per part seva, Ole Hansen, cap d'estratègia de matèries primeres de Saxo Bank, creu que hi havia una clara “situació de sobrevenda” al mercat
Paral·lelament, alguns analistes assenyalen que la dada oficial d'ocupació dels Estats Units ha servit com a suport per als preus del cru. Segons Tina Teng, analista de CMC Markets, la sorprenent lectura “va alleujar les preocupacions” sobre una “imminent recessió econòmica” després de la contracció de l'activitat manufacturera de la Xina a l'abril.
Sigui com sigui, la majoria d'experts coincideixen pensant que l'esdevenir del mercat del petroli a la segona meitat de l'any tindrà molt a veure amb el full de ruta de l'OPEP+. Especialment si, com destaca Kang Wu, responsable de demanda global i anàlisi de l'Àsia de S&P, el petroli rus continua mostrant-se tan resilient. "La producció i les exportacions de petroli de Rússia han resistit malgrat el seu anunci de retallada de producció de 500.000 barrils diaris", explica Wu.
Dijous es publicarà l'informe mensual de l'OPEP sobre el mercat del petroli, en què s'actualitzen les perspectives de l'oferta i la demanda. A més, aquest dimecres es donarà a conèixer la segona lectura d'inflació del mes d'abril als Estats Units.