El preu del petroli torna a cedir posicions aquest dimarts després de les fortes caigudes de la sessió anterior ia mesura que es van calmant les preocupacions sobre una escalada a l'Orient Mitjà. Això, després que la resposta d'aquest cap de setmana d'Israel a l'Iran hagi estat més limitada del que s'esperava.
Així, el barril Brent perd un 0,67%, fins als 70,94 dòlars, mentre que el barril West Texas Intermediate, de referència als EUA, retrocedeix un 0,67%, fins a 68,08 dòlars, tot i haver iniciat la jornada amb un rebot de l'1%.
"Les preocupacions sobre una imminent escalada militar a l'Orient Mitjà s'estan calmant. El mercat petrolier es troba en un altre episodi de xoc geopolític després de la invasió israeliana al Líban al començament d'aquest mes. Aquest episodi continua sent més suau del que s'esperava considerant la dura retòrica que està ennuvolant el conflicte”, valoren a Julius Baer.
De fet, sembla que l'atac d'Israel a l'Iran confirma, segons els experts, que els principals actors de la regió no estan interessats en un conflicte que se surti de control i que els adversaris són conscients de la seva dependència del suport dels aliats principals.
"Israel va advertir l'Iran per endavant, només va atacar la infraestructura militar i va assumir oficialment la responsabilitat. Des de l'esclat de la guerra entre Israel i Hamàs l'any passat, el mercat petrolier ha estat testimoni de cinc episodis de preus que es van disparar com a conseqüència de les tensions geopolítiques. La durada i la intensitat d'aquests pics de preus han disminuït cada cop”, afegeixen.
Per això, creuen que l'episodi actual està arribant al final i “que la prima de risc geopolític ha desaparegut en gran mesura dels preus del petroli. Veiem menys possibilitats que l'actual estira i arronsa condueixi a interrupcions significatives del subministrament de petroli i hem reduït les probabilitats d'un escenari de xoc mitjà d'aquest tipus a menys del 15%”.
Alhora, les possibilitats de negociacions han augmentat. I, a mesura que la geopolítica recula, les tendències de l'oferta i la demanda prenen protagonisme. "La demanda de petroli s'està estancant al món occidental, així com a la Xina, mentre que l'oferta augmenta de manera incremental a les Amèriques", comenten des de la companyia.
En aquest sentit, cal destacar que els EUA preveuen comprar fins a 3 milions de barrils de cru per a la Reserva Estratègica de Petroli (SPR, per les sigles en anglès), cosa que ha proporcionat cert suport al mercat.
"Les nacions petrolieres acabaran recuperant parts de la seva àmplia capacitat disponible a causa de la seva renúncia a cedir estructuralment quota de mercat, i aquest procés de normalització podria evolucionar de manera menys gradual. Es preveu que els subministraments de petroli augmentin l'any que ve, mentre que la política petroliera podria portar riscos a la baixa. Aquesta perspectiva es reflecteix en part en l'ànim a la baixa del mercat actual. Esperem que el petroli es negociï cap als 65 dòlars i, per tant, mantenim la nostra visió 'neutral'", conclouen Julius Baer..