El petroli cedeix aquest dilluns després que l'Aràbia Saudita hagi retallat els preus de venda i l'OPEP hagi augmentat la producció durant el mes de desembre gràcies als increments de l'Iraq, Angola i Nigèria, que van compensar les contínues retallades de diversos membres del càrtel.
En aquest sentit, el barril Brent, de referència mundial baixa un 2,67%, fins als 76,66 dòlars, mentre que el West Texas, de referència als EUA, es deixa un 2,85%, fins als 71, 71 dòlars.
En un context de competència intensa al mercat petrolier, aquest diumenge Aràbia Saudita va dur a terme una reducció notable en els preus del seu cru Arab Light destinat a Àsia, amb l'objectiu de mantenir la seva competitivitat i respondre a les dinàmiques actuals del mercat.
El principal exportador de l''or negre' va reduir el preu de febrer del seu emblemàtic cru Arab Light als clients asiàtics al nivell més baix en 27 mesos, segons un comunicat de Saudi Aramco, que va rebaixar el preu oficial de venda de l'Arab Light carregat a febrer a Àsia en 2 dòlars per barril des del gener, fins a 1,50 dòlars per barril per sobre de les cotitzacions d'Oman/Dubai, un nivell registrat per darrera vegada el novembre de 2021.
Per a altres regions, Saudi Aramco va retallar el preu oficial de venda d'Arab Light del febrer al nord-oest d'Europa en 2 dòlars per barril, a 0,90 dòlars per barril per sobre del Brent ICE. I el preu de l'Arab Light als Estats Units es va reduir per al febrer en 2 dòlars per barril a 5,15 dòlars enfront de l'ASCI.
"El cru saudita continua sent relativament més car en comparació amb altres crus regionals. Però estem força contents de veure aquests preus, que ho fan molt més assequible per a nosaltres", va assenyalar un operador d'una refineria del nord d'Àsia, en declaracions a Reuters.
Per a John Evans, de PVM, "els observadors del petroli estan qüestionant amb raó que la retallada del regne no només té com a objectiu sufocar la interferència de l'oferta fora de l'OPEP, sinó també de la seva pròpia membresia al càrtel".
A això cal afegir que, segons un sondeig de Reuters, la producció de petroli de l'OPEP va augmentar el desembre, ja que els increments a l'Iraq, Angola i Nigèria van compensar les contínues retallades d'Aràbia Saudita i altres membres de l'aliança OPEP+.
"Si ens centrem només en els fonaments, incloent-hi els inventaris més alts, una producció més gran de l'OPEP i dels països no pertanyents a l'OPEP i un preu de venta oficial saudita més baix del que s'esperava, seria impossible ser una altra cosa que baixista respecte al cru", explica Tony Sycamore, analista d'IG.
Tot i això, cal recordar que tant el Brent com el West Texas van pujar més d'un 2% a la primera setmana del 2024 per l'augment de la tensió geopolítica a l'Orient Mitjà i el mar Roig, on els atacs dels rebels hutis a diverses embarcacions estan provocant que diverses companyies desviïn el seu trajecte cap al Cap de Bona Esperança, a Àfrica.
"Les tensions al mar Roig són l'únic contrapès, encara que relativament feble i intermitent, que els preus del cru sucumbeixin a la tendència baixista sobre les expectatives d'un debilitament de la demanda mundial i un augment dels inventaris", afirma Vandana Hari, fundadora del proveïdor d'anàlisi del mercat petrolier Vanda Insights.
Per Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank, “afortunadament, els preus del petroli segueixen trobant una forta resistència malgrat les tensions al mar Roig. El barril de cru nord-americà no va poder superar les ofertes de 74 dòlars la setmana passada i vam començar la setmana per sota del nivell de 73 dòlars per barril. Els riscos geopolítics prevalen, però els operadors segueixen veient màxims en un esforç per forçar el preu del barril de cru nord-americà a caure novament per sota dels 70 dòlars per barril”.