trumpiran

La reunió de l'OPEP (Organització de Països Exportadors de Petroli) d'aquesta setmana -les conclusions de la qual s'esperen per a aquest divendres, tot i que podrien avançar-se- ja es cataloga com una de les més importants i complicades dels últims temps.

Gràcies a les filtracions i a la declaracions creuades, tan habituals en aquesta cita, les apostes s'inclinen ara per un acord entre els membres del càrtel. No obstant això, hi ha qui no descarta que es repeteixi el que va passar el juny de 2011, quan aquests no van ser capaços d'arribar a un consens.

El context és fonamental per entendre l'esdevenir d'aquesta trobada que, no fa molts mesos, es veia gairebé com un 'tràmit' i per al qual s'esperava que l'OPEP -al costat d'altres grans productors, amb Rússia al capdavant- mantingués el seu acord per restringir la producció que s'estén ja durant 18 mesos.

Iran "està en mode negociació novament" i sap que l'administració de Donald Trump hauria d'estar prestant atenció a la seva decisió

El que ha passat durant els últims temps, fonamentalment, és que Donald Trump ha trencat l'acord nuclear amb l'Iran i ha restablert les sancions sobre el país, unes sancions que suposen restriccions en la producció de cru d'aquest. Des del passat 8 de maig, quan es va conèixer la notícia, i fins a finals d'aquest mes, el cru (barril Brent) va pujar un 6% i va tocar màxims anuals (va passar dels 76 dòlars als 80,50 dòlars). En coincidència amb aquestes pujades, van començar les advertències d'experts, organismes... alertaven sobre l'impacte dels forts preus del cru en la demanda i l'economia mundials.

L'OPEP s'ha reunit enmig d'aquesta convulsa situació i tot sembla indicar que la seva decisió, comandada per l'Aràbia Saudita i per Rússia (que, tot i no ser membre del càrtel és un actor indispensable), serà augmentar la producció. S'especula que aquest increment serà d’1,5 milions de barrils diaris al qual s'han oposat obertament l'Iran, Veneçuela -també castigat per les sancions dels Estats Units- i Iraq, al·legant que l'Aràbia Saudita i Rússia estan 'fent el joc' a Trump i ratificant les seves sancions si decideixen augmentar la producció per donar un respir als preus.

El petroli ha estat molt nerviós al llarg de tota la setmana. Després d’arrencar en mínims de dos mesos (el Brent) i en mínims de gairebé tres (el West Texas), el cru ha viscut anades i vingudes al llarg d'aquestes últimes sessions i puja al voltant d'un 0,7% a l'acumulat. Un acord per augmentar la producció portaria, previsiblement, caigudes en el preu del petroli, unes caigudes que ja s'estan veient (a aquestes hores el Brent cedeix un 1,62%, fins als 73,50 dòlars, i el West Texas baixa un 0,52%, fins als 65,37 dòlars).

"Els preus del petroli estan reaccionant als senyals que l'Iran podria recolzar un petit augment en el subministrament de l'OPEP. Si l'Iran acaba recolzant la retallada en el subministrament de l'OPEP, aquest seria un senyal important per als Estats Units", indica Naeem Aslam, responsable d'anàlisi de ThinkMarkets. Aslam analitza aquesta possible decisió i precisa que l'Iran "està en mode negociació novament" i sap que l'administració de Donald Trump hauria d'estar prestant atenció al que faci. "Els inversors tampoc haurien d'ignorar aquest senyal. Si l'Iran decideix adherir-se a l'acord d'augmentar la producció, l'administració de Trump podria acabar obrint novament la porta de les negociacions per arribar a un nou tracte", explica aquest expert.

Noticias relacionadas

contador