ep el posible impacto geopolitico en el precio del petroleo este ano podria mitigarse por excedentes
BANCO DE ESPAÑA

El preu del petroli cau al nivell més baix en un mes enmig de les preocupacions del mercat per la feble demanda i per l'augment dels inventaris de cru.

En aquest sentit, el barril Brent, de referència mundial, baixa un 1,77%, fins als 80,94 dòlars, mentre que el West Texas, de referència als EUA, perd un 2,07%, fins als 76,80 dòlars.

"La caiguda dels preus del petroli es pot veure com una combinació de múltiples factors, incloent-hi l'augment dels inventaris, la feble demanda mundial i la ineficàcia de les mesures econòmiques a la Xina", explica Antonio Ernesto Di Giacomo, analista de XS.com.

Cal destacar que el gegant asiàtic està intentant estimular la seva economia i per això ha dut a terme una petita retallada en els tipus d'interès.

"No obstant, no ha tingut un impacte significatiu al mercat petrolier. Això suggereix que l'estat actual de l'economia xinesa, tot i ser un gran consumidor de petroli, no està exercint la influència esperada sobre els preus mundials del cru. Aquest comportament del mercat es pot atribuir a la percepció que la retallada de tipus va ser insuficient per impulsar una sòlida demanda de petroli al país asiàtic", afegeix l'expert.

Tot això, a mesura que els inversors "ignoren" l'augment de la tensió a l'Orient Mitjà després que Israel respongués a l'atac dels hutís al Iemen a prop del port d'Al-Hudaydah durant el cap de setmana, aconseguint instal·lacions petrolieres.

Tot i que l'augment dels inventaris i la feble demanda han tingut un paper central, els estrategs adverteixen que no es pot subestimar la influència dels esdeveniments geopolítics i les polítiques econòmiques globals.

En el context de les polítiques monetàries, la Reserva Federal (Fed) sembla disposada a mantenir sense canvis els tipus d'interès a la propera reunió prevista per a finals de juliol. Tot i això, s'està descomptat una primera retallada al setembre. Aquesta expectativa d'estabilitat contribueix a un entorn predictible per als inversors, que ara no veuen cap raó per ajustar dràsticament les seves posicions al mercat petrolier.

"Les perspectives actuals suggereixen que, encara que les decisions polítiques i les tensions a l'Orient Mitjà podrien haver tingut un impacte més significatiu, els mercats se centren en la dinàmica econòmica de curt termini. Serà crucial observar com evolucionen aquests factors durant les properes setmanes, especialment pel que fa a les decisions futures de la Fed i la capacitat de la Xina per revitalitzar la seva economia", conclou Di Giacomo.

contador