cbpetroleo4 short1

Les caigudes en el cru semblen no tenir fi. Amb Aràbia Saudita disposada a retallar la producció, amb Donald Trump intentant convèncer-la perquè no ho faci i amb tots els dubtes sobre la fortalesa de l'oferta i la debilitat de la demanda sobre la taula, el petroli no aixeca cap.

La referència Brent ha marcat aquesta jornada nous mínims anuals, per sota dels 60 dòlars. En aquests moments cedeix un 3,05% i se situa als 60,72 dòlars, mentre que el West Texas es deixa un 4,61% (52,11 dòlars).

Enmig de les caigudes, la volatilitat dels preus del Brent i el West Texas ha augmentat el novembre fins a acostar-se a nivells no vistos des de la caiguda del mercat de 2014-2016 i, abans d'això, la crisi financera de 2008-2009.

Cal destacar a aquestes hores les divergències entre el cru nord-americà i el Brent, que es produeixen a mesura que la creixent oferta nord-americana està obstruint el sistema i deprimint els preus, mentre que els mercats mundials estan una mica més ajustats, en part a causa de la reducció de les exportacions de l'Iran a causa de les noves sancions imposades pels Estats Units.

En general, però, l'oferta mundial de petroli ha augmentat aquest any, amb els tres principals productors -els Estats Units, Rússia i Aràbia Saudita- bombant més d'un terç del consum mundial, que se situa al voltant dels 100 milions de barrils per dia (bpd).

L'alta producció es produeix a mesura que les perspectives de la demanda es debiliten a causa de la desacceleració de l'economia mundial.

Els preus del petroli han caigut al voltant d'un 30% des dels seus últims pics a principis d'octubre, ja que la producció mundial va començar a superar el consum durant el quart trimestre d'aquest any, i a posar fi a un període d'escassetat d'oferta que va començar al primer trimestre del 2017, segons les dades de Refinitiv Eikon.

Noticias relacionadas

contador