- El barril de Brent baixa lleugerament un 0,22% fins als 73,62 dòlars i el West Texas cedeix un 0,13% i es queda als 68,2 dòlars
El petroli cotitza en vermell aquest divendres i es deixa un 0,15% després de l'atac de Trump a Twitter als alts preus del cru: "No seran acceptats!". Els preus del cru van arribar dijous màxims des de juliol de 2015 fregant els 75 dòlars, després de la pressió de l'Aràbia Saudita i el descens en la producció liderada per l'OPEP (Organització de Països Exportadors de Petroli).
Donald Trump ha tornat a utilitzar Twitter com a eina per tensar els mercats. En aquesta ocasió, el president dels Estats Units ha carregat contra l'OPEP i els "alts preus" del cru, que considera "artificials" i afirma que: "No són bons i no seran acceptats".
Looks like OPEC is at it again. With record amounts of Oil all over the place, including the fully loaded ships at sea, Oil prices are artificially Very High! No good and will not be accepted!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) April 20, 2018
El barril de Brent baixa lleugerament un 0,15% fins als 73,67 dòlars i el West Texas cedeix un 0,23% i es queda als 68,13 dòlars
Aquest divendres està prevista una reunió del JMMC (Comitè Ministerial de Monitorització Conjunt d'integrants i no integrants de l'OPEP) a Jiddah, segons 'Reuters'. S'hi espera que s'analitzin els inventaris previstos per als propers 5 anys. La Secretaria de l’OPEC serà l'encarregada de dur a terme un estudi que inclogui diferents escenaris, per contemplar els riscos que podrien afectar el mercat.
El barril de Brent, referència a Europa, baixa lleugerament aquest divendres un 0,15% fins als 73,67 dòlars. Per la seva banda, el West Texas cedeix un 0,23% i es queda als 68,13 dòlars. Uns preus que són el clar resultat de la política restrictiva liderada per l'OPEP, que ha impulsat l'Brent i el West Texas a tocar els seus nivells més alts des de juliol de 2015 aquesta mateixa setmana.
Més enllà de les restriccions de l'OPEP, el preu del cru també s'està veient afectat per l'expectativa que els Estats Units imposi noves sancions a l'Iran, un dels productors més forts de l'organització.
Amb tot, els analistes apunten que el cru hauria experimentat un creixement encara més gran si els Estats Units hagués reduït encara més la seva producció. Des de mitjans de 2016, el país presidit per Donald Trump ha produït una mitjana de 10.540.000 de barrils diaris que l’ha convertit en el segon major productor del món durant aquest període de temps. Només Rússia bomba més petroli a hores d'ara.
Totes les mirades estan ara posades cap a l'Aràbia Saudita. La pressió exercida pel país va donar suport les pujades d'aquests últims dies i en la seva voluntat i la dels seus aliats, resideix la clau per reduir més el subministrament i assolir els objectius marcats al pacte de l'OPEP. Precisament dijous es va informar que l'Aràbia Saudita volia impulsar els preus del cru fins als 80 o els 100 dòlars per barril.
Com apunten els analistes de CMC Markets, "si es tria estendre les retallades de producció el 2019, els preus del Brent podrien elevar-se fins als 80 dòlars per barril". I és que recorden que "des del passat estiu, els preus del cru han pujat un 57% i en algun moment això començarà a pesar sobre l'economia mundial".