petroleocbrussia

Els preus del petroli continuen amb la caiguda aquest dijous, llastats per la notícia que la Casa Blanca ha aprovat finalment l'alliberament d'1 milió de barrils de petroli al dia durant sis mesos per controlar els preus del gas. En aquests moments, el West Texas Intermediate cotitza als 102-103 dòlars i el Brent, als 107-109 dòlars, amb caigudes de l'entorn del 5%.

La reculada de dijous se suma a diverses jornades de correcció al cru després de les voluminoses pujades de la setmana passada. Altres factors pesen en el petroli, com el temor d'un debilitament de la demanda davant els tancaments a la Xina per la Covid-19 i després de la reunió de l'OPEP+ aquest dijous. El càrtel de grans productors ha ratificat l'acord pel qual augmenta la producció de maig en 432.000 barrils diaris.

"La primera part del pla del president consisteix a augmentar immediatament l'oferta fent tot el possible per fomentar la producció nacional ara i mitjançant un alliberament històric de la Reserva Estratègica de Petroli que serveixi de pont per a una oferta més gran durant els propers mesos", explica la Casa Blanca en un comunicat publicat aquest dijous.

La mesura està destinada a contrarestar el reduït subministrament de petroli rus, que exportava uns 8 milions de barrils diaris abans de la guerra. "L'Agència Internacional de l'Energia intentarà pressionar altres països perquè alliberin petroli de les reserves estratègiques", avancen els analistes de Danske Bank.

De moment, Washington insisteix que no hi ha res que impedeixi elevar la producció nacional de cru, que ja és a prop dels seus nivells rècord. Ara espera que la producció augmenti en un milió de barrils diaris i gairebé 700.000 el 2023. El Departament d'Energia farà servir els ingressos per reposar la reserva estratègica els propers anys, proporcionant un senyal de la demanda futura i ajudant a fomentar la producció nacional. Tal com assenyalen des de la Casa Blanca, Biden s'ha coordinat amb els seus aliats a l'hora de fer aquesta mesura.

L'administració Biden va anunciar al novembre l'alliberament de 50 milions de barrils de la reserva estratègica en coordinació amb altres països. I després de l'inici de la guerra d'Ucraïna, els Estats Units i 30 països més van acordar un alliberament addicional de 60 milions de barrils de les reserves, dels quals la meitat procedien dels Estats Units.

Segons el Departament d'Energia, que la gestiona, el 25 de març hi havia més de 568 milions de barrils de petroli a la reserva.

Noticias relacionadas

contador