Nova caiguda al mercat del petroli després del repunt de finals de la setmana passada. El barril de West Texas Intermediate s'està deixant un 5% aquest dilluns i s'intercanvia per 104,70 dòlars; per la seva banda, el cru Brent, el barril de referència a Europa, està experimentant una retallada de més del 4,5%, fins als 107,56 dòlars.
Aquesta circumstància es deu, principalment, a dos factors concrets: la creixent fortalesa del dòlar nord-americà i la preocupació per la política de la Xina respecte als confinaments per Covid-19.
En primer lloc, el bitllet verd ha marcat màxims de les dues darreres dècades i això ha provocat que sigui més car comprar petroli per a tenidors d'altres divises com l'euro, que continua intercanviant-se per poc més d'1,05 dòlars.
D'altra banda, els mercats mostren la seva preocupació pel possible augment dels confinaments a la Xina, el principal importador de petroli del món. Pequín, en línia amb la seva política de Covid zero, ha assenyalat que els confinaments podrien estendre's durant tot el mes de maig.
Segons assenyala CNBC, les importacions de cru de la Xina van caure un 4,8% al primer quadrimestre en comparació amb les de l'any passat, però van incloure un augment de gairebé el 7% a l'abril.
D'altra banda, la producció de petroli a Rússia va augmentar a principis de maig respecte a l'abril i la producció s'ha estabilitzat, segons ha assenyalat el viceprimer ministre Alexander Novak, després que la producció caigués a l'abril arran de les sancions occidentals imposades per la crisi d'Ucraïna.
Així mateix, l'OPEP+ ha acordat un modest augment de la producció en 432.000 barrils diaris en els darrers dies; el G-7 s'ha compromès amb la prohibició d'importacions de cru rus; i, finalment, la UE estudia impedir que els petroliers transportin cru rus amb facilitat, malgrat les postures en contra d'alguns Estats membres com Hongria.