ep de izq a dcha el presidente del consejo europeo charles michel el presidente de espana pedro
DARIO PIGNATELLI/EUROPEAN UNION

La notícia de l'acord per a un Fons de Recuperació europeu de 750.000 milions ha portat l'euro a marcar un nou màxim de quatre mesos, en 1,1470 dòlars.

Els líders de la Unió Europea (UE) han arribat finalment a un acord "històric" sobre un pla d'estímul massiu per a les economies afectades pel coronavirus en una reunió celebrada aquesta matinada després d'una cimera que ha durat gairebé cinc dies.

L'acord fixa una grandària global del Fons de Recuperació de 750.000 milions d'euros. Les transferències directes es quedaran en 390.000 milions d'euros, 110.000 milions menys als que recollia la primera proposta que va arribar a la taula dels líders. La resta del fons, 360.000 milions d'euros, arribarà als Estats membres en forma de préstecs que hauran de retornar.

La divisa europea ha reaccionat al pacte, igual que els índexs del Vell Continent. Si bé, cal recordar que aquest acord haurà de ser aprovat per tots els Parlaments membres de la UE durant les pròximes setmanes.

"Això significarà que és poc probable que hi hagi fons disponibles fins a principis del proper any com molt aviat, i fins i tot si tots els fons es posen a disposició, els diners no seran ni des de lluny suficient per compensar els milers de milions d'euros d'ingressos fiscals perduts, que han enfonsat als països del sud d'Europa encara més profundament en els seus forats negres fiscals", indica Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres.

"Mentre que els mercats estan animats davant els pactes, els diners en qüestió és només una fracció del que es necessita per ajudar a Itàlia, Espanya i Grècia a sortir de les seves dificultats actuals. Aquest acord és probable que sigui un altre pegat en una unió monetària disfuncional, que va trontollant d'una crisi a la següent. En un to més positiu, la qual cosa aquest acord fa és establir el capital d'alguna forma d'emissió conjunta de deute, i és això el que pot ser interpretat com un petit pas cap a una major integració fiscal", afegeix Hewson.

Noticias relacionadas

contador