petrole 20240412154242

El preu del petroli puja amb força aquest dimecres. El barril Brent suma un 2,66% fins als 80,72 dòlars, mentre que el WTI s'intercanvia per 77,49 després de repuntar un 3,69%. El moviment a llança dels preus després que l'Iran hagi anunciat que el líder polític de Hamàs, Ismail Haniyah, ha estat assassinat per Israel en un atac a Teheran.

"El germà líder, màrtir combatent Ismail Haniya, líder del moviment, va morir com a resultat d'una batuda traïdora sionista a la seva residència a Teheran, després de participar en la cerimònia d'investidura del nou president iranià", ha assenyalat Hamàs en un comunicat.

Per part seva, la Guàrdia Revolucionària paramilitar iraniana també ha acusat Israel d'assassinar Haniyah. Alhora, l'alcalde de Teheran, Alireza Zakani, i l'excomandant de la Guàrdia Revolucionària iraniana, Mohsen Rezaei, han dit en comentaris separats que Israel "pagarà un alt preu", segons els mitjans estatals iranians. Aquests mateixos mitjans informen que Haniyah va ser abatut a causa de l'impacte d'un míssil disparat des de fora del territori iranià que va impactar al dormitori a les 2 del matí.

El líder suprem iranià, l'aiatol·là Ali Khamenei, també s'ha pronunicat. El màxim dirigent de l'Iran ha dit que és "deure" del país xiïta castigar Israel per aquesta acció, segons un informe de l'Agència Estatal de Notícies de la República Islàmica recollit per CNBC. "El règim sionista criminal i terrorista ha preparat el terreny per a un sever càstig amb aquesta acció", ha advertit el clergue iranià. Masoud Pezeshkian, president de l'Iran, també ha indicat que el país "defensarà la seva integritat territorial, dignitat i honor" i farà que "els terroristes invasors es penedeixin de la seva covarda acció".

Per part d'Israel, l'oficina de premsa del govern israelià ha publicat a xarxes socials una imatge del líder de Hamàs amb la paraula "eliminat" escrita en vermell sobre la cara. Poc després, ha esborrat la publicació, segons informa el diari El País. Israel encara no ha elevat el nivell d'alerta militar, tot i que sí que ha decidit tancar l'espai aeri al nord del país.

De moment no hi ha reacció oficial de l'Executiu de Benjamin Netanyahu, encara que alguns polítics s'han pronunciat: el ministre per a Assumptes de la Diàspora, Amichai Chikli, ha publicat a la xarxa social X un vídeo de Haniyah en què una multitud corea "Mort a Israel" amb el text "Cura amb el que desitges".

Els Estats Units, a través del secretari d'Estat Antony Blinken, han assegurat que no estan implicats en l'operació contra el líder de Hamàs. "És una cosa del que no teníem coneixement ni hi estem implicats. És difícil especular", ha afirmat en una entrevista amb Channel News Àsia des de Singapur. El Departament d'Estat dels Estats Units el 2018 va designar Haniyeh com a terrorista, descrivint-lo com "un defensor de la lluita armada, fins i tot contra civils", segons recull CNBC.

La mort de Haniyeh es produeix en un context de tensions creixents al Pròxim Orient, mentre prossegueix la guerra d'Israel contra Hamàs a Gaza. També es produeix un dia després d'un atac israelià contra una zona densament poblada de Beirut on, segons l'exèrcit israelià, va morir un alt comandament de l'organització militant libanesa Hezbol·là.

Els mercats del petroli han absorbit fins ara les sacsejades de les escalades al Pròxim Orient, que es van veure agreujades de forma intermitent per les interrupcions del comerç causades pels atacs marítims al Iemen i per episodis d'hostilitats directes entre Israel i l'Iran o Hezbol·là. Però aquests riscos s'han inclinat clarament a l'alça als darrers dies.

"Estem entrant en una fase de deteriorament a l'Orient Mitjà que creiem que captarà l'atenció dels operadors de petroli i fer que tornin alguna prima de risc material al preu del Brent. Almenys 5 dòlars per barril per començar, fins i tot abans que vegem una possible interrupció física del subministrament", apunta Clay Seagle, expert al mercat energètic i relacions internacionals, en una entrevista concedida a CNBC.

Segons aquest expert, els esdeveniments observats els darrers dies "han marcat un deteriorament força agut que té el potencial de treure'ns d'aquesta fase d'escalada continguda entre les parts que hem vist realment des del 7 d'octubre i portar-nos a un nou territori per als mercats de petroli i gas".

En canvi, altres analistes qüestionen el potencial d‟aquestes turbulències geopolítiques per apuntalar els preus del cru a llarg termini. "Crec que el fet que l'assassinat hagi tingut lloc en sòl iranià ha elevat el risc i el perill d'una interrupció real del subministrament. Tot i això, crec que el seu impacte de suport no durarà a no ser que una nova escalada amenaci inequívocament la producció física de la regió", assenyala Tamas Varga, analista de petroli de PVM Associates.

Per la seva banda, Hani Abuagla, analista sènior de mercats d'XTB, destaca que els preus del petroli podrien seguir pressionats per la debilitat de la demanda a la Xina, l'importador mundial més important de cru. "L'alentiment del creixement econòmic xinès segueix afectant la confiança del mercat, ja que creixen les expectatives que Pequín hagi d'introduir més estímuls econòmics, i per això els mercats del petroli es mostren cauts sobre això", afegeix.

Així mateix, aquest estrateg assenyala que, pel costat de l'oferta, l'OPEP+ podria començar a retirar progressivament les retallades de producció, cosa que podria llastar el mercat si la demanda no repunta.

Noticias relacionadas

contador