ep una plataforma de gas y petroleo frente a la costa de libia en el mediterraneo central en la zona
Antonio Sempere - Europa Press

El petroli puja aquest dimarts al bell mig de l'optimisme generat per la Xina, després que les autoritats del país hagin promès impulsar l'economia implantant mesures que promoguin la inversió privada i incentivin el consum.

El barril Brent, de referència mundial, avança un 0,3%, fins als 82,97 dòlars i arriba a màxims de fa tres mesos, mentre que el barril West Texas, de referència als EUA, puja un 0,25%, fins als 78,94 dòlars.

D'aquesta manera, els índexs segueixen amb la tendència alcista després d'haver tancat dilluns als nivells més alts des d'abril.

Els punts de referència del cru han pujat durant quatre setmanes consecutives i s'espera que els subministraments s'ajustin a causa de les retallades de l'Organització de Països Exportadors de petroli (OPEP) i els seus socis, conegut com a OPEP+.

"Hi ha hagut una sèrie de factors que han contribuït als guanys recentment, començant per la pròrroga saudita de la retallada d'un milió de barrils juntament amb la reducció de les exportacions russes, seguida de dades que podrien permetre un aterratge suau als països que estan pujant agressivament els tipus", explica Craig Erlam, analista sènior de mercat a OANDA.

En aquest sentit, la bona dada d'inflació del juny als EUA ha portat el mercat a confiar en un "aterratge suau" de l'economia, que s'està mostrant més resistent del que s'esperava malgrat l'agressiu enduriment monetari dut a terme per la Reserva Federal (Fed).

Així mateix, les esperances al voltant de la Xina i els estímuls anunciats per apuntalar la seva economia han animat els inversors.

"Els enviaments de cru de Rússia van caure a un mínim de sis mesos en les quatre setmanes fins a mitjans de juliol. I quan es compara amb un altre teló de fons alcista com els estímuls de la Xina, la possibilitat d'un aterratge suau dels EUA i la caiguda en el recompte de plataformes nord-americanes, les estrelles semblen estar alineant-se per als toros.

"Això no només ha tornat a situar el cru Brent per sobre dels 80 dòlars el barril, per alleugeriment dels saudites, sinó que està contribuint de nou a aquests moviments. Serà interessant veure com respon el Brent al voltant dels 82,50 dòlars-83,50 dòlars, on ja està veient una certa resistència. Potser no ha cotitzat aquests nivells en gairebé tres mesos, però no ha superat significativament la mitjana mòbil simple de 200 dies des de l'estiu passat”, afegeix Erlam.

contador