Bank of America ha actualitzat les seves previsions respecte al preu mitjà del barril de petroli de cara als dos propers anys elevant les xifres que havia calculat fins ara. Els seus experts estimen que el Brent arribarà als 85 dòlars el 2022, mentre que el West Texas Intermediate (WTI) arribarà als 75 dòlars, segons un informe remès per l'entitat. A més, han estimat que el cru de referència europea arribi als 120 dòlars per barril al primer semestre del 2022.
- 72,88$
- -0,69%
D'aquesta manera, creixen les expectatives des dels 75 dòlars del barril de Brent i dels 65 dòlars per al WTI que havien calculat anteriorment. Així mateix, per al 2023 estimen que els preus del cru arribaran als 82 dòlars i als 70 dòlars de mitjana, respectivament.
Els experts de Bank of America troben en la pujada de preus del gas i del carbó la causa de la recuperació de la cotització de l''or negre'. Així mateix, creuen que el dèficit d'inventari, que els últims mesos ha fet que es redueixin les reserves en 1,2 milions de barrils diaris, anirà desapareixent deixant un mercat més equilibrat.
Tot i això, apunten a la "falta d'inversió" com una de les raons per les quals la capacitat sobrant de l'OPEP+ s'està disminuint. "A més, el creixement de la demanda de petroli hauria de continuar sent robust gràcies a les polítiques fàcils, ja que els preus del petroli es mantenen per sota del punt en què la destrucció de la demanda podria entrar en acció", argumenten. És per això que han actualitzat el preu objectiu del Brent per a finals del primer semestre del 2022 fins als 120 dòlars des dels 100 dòlars estimats amb anterioritat.
"Encara que els preus del petroli corren el risc d'entrar en una fase de racionament de la demanda, l'expectativa d'un pic de demanda de petroli aquesta dècada a causa de les pressions del canvi climàtic ha mantingut els preus del petroli a llarg termini deprimits" , comenten des de Bank of America.
Tot i això, envien una alerta. "Si la COP26 no aconsegueix una via de descarbonització clara, "agressiva" o "net zero", és probable que el món necessiti més petroli de l'actualment disponible a futur per satisfer el creixement de la demanda a la dècada del 2020", expliquen.
"Per ara, les pressions inflacionistes estan alimentant l'augment dels preus en moneda local del gasoil i altres combustibles". Afegeixen que "a nivell micro, l'augment dels costos de l'energia també està ampliant els diferencials entre el petroli lleuger i el mitjà".
Aquest dijous l'OPEP+ es tornarà a reunir per avaluar la situació del mercat i establir els nous acords per a la posada en circulació d'una oferta més gran de barrils de cru o no. Mentrestant, el Brent cau lleugerament encara que aguanta per sobre dels 84 dòlars, mentre que el WTI també està en vermell i per sobre dels 83 dòlars.