khalid al falih saudi energy minister
Pearl Initiative

Riyadh i els seus aliats haurien de reduir la seva producció combinada de petroli cru per equilibrar el mercat, creu Aràbia Saudita, però encara està per veure si altres productors participaran en qualsevol reducció.

Parlant durant la inauguració de la conferència internacional del petroli ADIPEC a Abu Dhabi dilluns, el ministre d'energia d'Aràbia Saudita, Khalid Al-Falih, va dir que els països productors farien "el que calgués" per mantenir les reserves, l'oferta i la demanda a prop de nivells equilibrats, d'aquesta manera la principal comesa de l'OPEP. A més el ministre va comentar que creia que "els mercats es calmarien".

Més específicament, Aràbia Saudita, el major productor de petroli dins de l'Organització de Països Exportadors de Petroli, va dir que els productors haurien de reduir la seva producció combinada en aproximadament 1 milió de barrils per dia en comparació amb els nivells d'octubre.

Ja el diumenge, Al-Falih semblava indicar que el seu país es preparava per reduir els seus enviaments de petroli en aproximadament la meitat d'aquesta quantitat, o aproximadament 500,000 barrils al dia, a partir del desembre.

Els preus havien estat sota pressió de venda durant les passades cinc setmanes, en part després que Washington suspengués a molts en la indústria en atorgar exempcions a vuit països de les sancions dels Estats Units a la importació de petroli de l'Iran.

En part, a petició d'Amèrica, Aràbia Saudita i altres productors, com Rússia, havien augmentat la seva pròpia producció en previsió que aquestes sancions entressin en vigor per compensar el seu impacte en els subministraments mundials, així com els efectes negatius del dèficit de producció en Veneçuela.

Entre maig i octubre, el cartell i la Federació Russa van augmentar els subministraments en gairebé 2 milions de barrils per dia. La producció de la talla de Líbia també va sorprendre a l'alça.

En declaracions fetes durant el mateix esdeveniment el dilluns, el secretari general de l'OPEP, Mohammad Barkindo, ha dit: "Està començant a semblar alarmant en el sentit que el ressorgiment del subministrament no pertanyent a l'OPEP, -en particular el petroli dels Estats Units-, està posant molta pressió sobre aquesta equació fràgil".

Per la seva banda, el ministre d'Energia rus, Alexander Novak, es va mostrar fred amb la idea d'un tall immediat de producció.

En aquest sentit, Craig Erlam, analista sènior de mercat en Oanda, va dir: "Hi ha un clar interès per l'acció a l'Aràbia Saudita, que s'ha compromès a reduir la producció en mig milió de barrils el proper mes, però això encara no ho comparteix Rússia, l'altre membre destacat del grup OPEP".

"Amb els EE. UU., Rússia i Aràbia Saudita actualment assolint nivells rècord i les sancions iranianes que no restringeixen la producció gairebé en la mesura que s'esperava, a causa de les vuit exempcions atorgades pels nord-americans, els operadors poden veure possibilitats de més inconvenients abans de la baixa."

A partir de les 14:32 GMT, els futurs del cru Brent del mes anterior pujaven un 0,848% als 70,78 dòlars per barril a l'ICE, però amb un màxim intradia dels 71,88 dòlars.

Des d'un punt de vista tècnic, l'analista tècnic principal de Bolsamanía, José María Rodríguez, ha assenyalat que l'RSI per Brent havia arribat a nivells de "sobrevenda" en els gràfics de preus diaris.

No obstant això, en els gràfics de preus mensuals, hi va haver una lleugera divergència 'baixista' entre l’RSI i el preu del Brent, cosa que podria estar insinuant una major suavitat en els preus en el futur, encara que van ser possibles rebots o increments intermedis.

Noticias relacionadas

contador