- La postura dels Estats Units, que no pertany a l'OPEP però que és un dels principals productors mundials, també és important
- Fins que arribi la reunió, el pròxim dimecres, els analistes esperen que el cru segueixi comportant-se de manera volàtil
El petroli està caient aquest matí més d'un 1% (West Texas: -1,15%, fins a 47,41 dòlars; Brent: -1,06%, fins a 48,48 dòlars) mentre continua el 'joc de declaracions' davant la reunió que mantindran els països productors el dimecres de la setmana que ve a Viena.
En els propers dies seguiran les negociacions i també les declaracions i rumors, la qual cosa mantindrà el preu del cru molt volàtil
El mercat espera que els països productors de cru arribin a un acord per retallar la producció a un interval d'entre 32,5 i 33 milions de barrils diaris, que és el que van acordar en la trobada del passat 28 de setembre. El petroli s'ha mogut de forma erràtica al llarg d'aquesta setmana, condicionat precisament per aquest encreuament de declaracions. El dilluns va pujar més d'un 4% després que el president rus, Vladimir Putin, digués que recolzarà el que decideixi l'OPEP i que veu moltes possibilitats que s'arribi a un acord. Aquest dijous, Rússia ha tornat a parlar i ha dit que està disposada a mantenir la seva producció en 2017 al nivell actual -el més alt des de l'època soviètica-, la qual cosa suposaria rebaixar la seva producció en uns 300.000 barrils al dia, que era el que tenia pensat incrementar l'any que ve.
"Els països del càrtel estan exigint a altres grans productors 'no OPEP' que participin en les retallades de producció de cara a equilibrar l'oferta i la demanda de petroli mundial, alguna cosa que ens sembla molt complicat que pugui produir-se", matisen els experts de Link Securities.
Estats Units, que tampoc forma part de l'OPEP, és un dels principals productors de cru a nivell mundial, al costat de Rússia i l'Aràbia Saudita. L'Aràbia Saudita ja ha advertit al país del risc que implementi les mesures proteccionistes que Donald Trump ha anunciat en campanya i que condicioni la lliure circulació de cru. El president electe d'Estats Units va declarar que el país anava a augmentar la producció fins a aconseguir el autoabastiment però ara sembla que aquestes paraules s'han matisat. El que sí ha afirmat Trump és que destinarà més terreny públic i més aigües per aconseguir petroli.
"Al final, l'èxito de l'acord estarà en mans de les monarquies del Golf Pèrsic, l'Arabía Saudita, Unió dels Emirats Àrabs (EAU) i Kuwait, que són els que haurien d'assumir majors esforços en llaures a presentar una reducció de producció suficient per impulsar el preu d'aquesta matèria primera a l'alça", expliquen des de Link.
En els propers dies seguiran les negociacions i també les "declaracions/rumors sobre el futur acord", anticipen aquests analistes. Això, afegeixen, mantindrà el preu del cru "molt volàtil, la qual cosa acabarà reflectint-se en les companyies del sector".