Les converses comercials entre la Xina i els EUA que s'han desenvolupat durant els últims 18 mesos només han donat com a resultat una estira i arronsa aranzelari que ha alentit el creixement global. Però la nova ronda que arrencarà l'octubre manté l'esperança que s'arribi a un acord i els líders mundials així ho expressen. És el cas de la cancellera alemanya, Angela Merkel.
Merkel ha dit divendres que els problemes comercials afecten a tothom i espera que es resolguin aviat. La cancellera ha fet els comentaris a l'inici de les converses formals amb el primer ministre xinès, Li Keqiang, al Gran Saló del Poble de Pequín durant un viatge de dos dies a la Xina.
"Esperem que hi hagi una solució a la disputa comercial amb els Estats Units, ja que afecta a tots" al món, va dir Merkel a Li.
L'economia d'Alemanya es va contraure a causa d’exportacions més febles durant el segon trimestre i els economistes avisen que enfronta una recessió, ja que les empreses alemanyes es van veure atrapades en el foc creuat d'una guerra comercial entre els Estats Units i la Xina.
El Ministeri de Comerç de la Xina va confirmar que els dos països van mantenir una conversa telefònica dijous i van acordar reunir-se a principis d'octubre a Washington. Això marcaria la tretzena ronda de negociacions comercials, després que Washington i Pequín hagin aplicat aranzels a milers de milions de dòlars en béns d'ambdues parts.
Merkel ha impulsat un acord d'inversió europeu amb Pequín, fins i tot quan Washington ha recorregut a onades d'aranzels per contrarestar el que diu que són pràctiques comercials injustes de la Xina. Els aliats europeus dels Estats Units, incloent-hi Alemanya, comparteixen en gran mesura les seves crítiques a la Xina, però no l'elecció d'aranzels de Trump per resoldre els problemes.
Alemanya, que va intercanviar gairebé 100 mil milions d'euros en béns amb la Xina durant la primera meitat de 2019, ocupa la presidència rotativa de la UE el 2020, quan Merkel està planejant una cimera UE-Xina per tal d'aconseguir una postura europea comuna cap a la segona economia més gran del món.