• També proposa la creació d'un projecte embrionari de bons sobirans, els anomenats Actius Europeus Assegurances
  • Moscovici ha advocat per avançar en la "convergència" de l'eurozona per evitar les "divergències cada vegada més marcades"
Europa

Brussel·les posa a treballar la seva maquinària per avançar en la integració monetària de l'Eurozona i ha traçat un pla, que es desenvolupa en dues fases, per millorar i completar la Unió Monetària i Econòmica dels països de l'euro. Amb aquest objectiu, es presenta aquest dimecres el Llibre Blanc sobre l'aprofundiment de l'eurozona, la creació d'una "capacitat pressupostària" amb una funció d’"estabilització pressupostària" de la zona euro, tal com ha avançat el vicepresident de la Comissió Europea per l'Euro i al Diàleg Social, Valdis Dombrovskis.

Segons l'esborrany al qual ha tingut accés 'Expansión', el full de ruta que proposa la Comissió Europea es desenvolupa en dues fases. La primera que es desenvoluparà fins al 2019 i una segona que abasta el lustre comprès entre 2020 i 2025. Els plans de l'Executiu comunitari és que abans d'aquesta data, la zona euro tingui un Tresor únic i un Fons Monetari Europeu, a més de noves reformes per salvaguardar l'euro i donar suport als països en crisi.

El projecte de la Comissió Europea també planteja canvis al mercat del deute i la creació d'un projecte embrionari de bons sobirans, els anomenats Actius Europeus Assegurances, coneguts com a 'ESBies' i que són una espècie de 'eurobò light', recull el rotatiu econòmic.

"Estem, de fet, desenvolupant aquest concepte (el de capacitat pressupostària) en línia amb el descrit a l'Informe dels cinc presidents, analitzant opcions i propostes per a una funció d'estabilització pressupostària a la zona euro", ha explicat Dombrovskis durant una compareixença a la Eurocambra en què també han participat el comissari d'Afers Econòmics i Monetaris, Pierre Moscovici, i la comissària d'Ocupació i Assumptes Socials, Marianne Thyssen. El polític letó no ha volgut aportar més detalls sobre aquesta proposta durant la seva intervenció davant les comissions d'Assumptes Econòmics i d'Ocupació del Parlament Europeu i ha insistit que el document serà presentat aquest dimecres.

En la mateixa línia, Moscovici ha advocat per avançar en la "convergència" de l'eurozona per evitar que l'existència de "divergències cada vegada més marcades" a la regió monetària suposin en el futur un problema de "legitimitat democràtica". "Si hi ha divergències cada vegada més marcades a la zona euro, fins i tot amb la protecció que representa l'euro, en algun moment hi haurà un problema de legitimitat democràtica", ha expressat.

El socialdemòcrata francès ha defensat per tant que l’"aprofundiment" de la zona euro ha de ser organitzat "al voltant de la idea d'una convergència macroeconòmica" i ha assenyalat que mesures com ara una capacitat pressupostària o aprofundir en la governança de l'eurozona estan "vinculades" amb aquest objectiu.

En la seva opinió, la reducció de les divergències en la unió monetària és una de les accions necessàries per "elevar el creixement potencial". Moscovici ha advocat, a més, per continuar adoptant reformes estructurals, especialment en països encara amb dèficits públics significatius i per minimitzar els desequilibris macroeconòmics.

Noticias relacionadas

contador