- En castellano:Los socialdemócratas de Berlín se oponen al principio de acuerdo entre Merkel y Schulz
Les tornes canvien per a la 'gran coalició' de Govern a Alemanya. Si a finals de la setmana passada tot eren alegries davant el principi d'acord entre la cancellera Angela Merkel i el líder dels socialdemòcrates Martin Schulz per establir un Executiu estable a la primera potència de l'Eurozona, l'oposició dels socialdemòcrates de Berlín a aquest pacte enfosqueix els ànims.
Avança el diari alemany 'Der Spiegel' que la majoria de membres del partit progressista de la capital alemanya es mostren contraris a avançar amb les negociacions per reeditar l'acord entre els dos partits de cara a aquesta legislatura. La decisió final no es prendrà fins al congrés del partit del proper diumenge, però el vot en contra de 21 delegats complica el panorama, davant de vuit que ho han fet a favor.
Berlín enviarà 23 representants al conclave del partit durant el qual 600 delegats hauran de votar si es prossegueix o no amb les converses amb els demòcrata-cristians de la CDU.
Els líders dels dos partits van donar el primer pas divendres per reeditar l'acord que han mantingut durant la passada legislatura i per acabar així amb els més de 100 dies que el país germànic està sense Govern.
Merkel, líder de la Unió Demòcrata Cristiana (CDU), i el seu partit aliat bavarès, la Unió Social Cristiana (CSU), van tenir com a primera opció negociar amb els liberals i Els Verds la formació de l'executiu alemany després de les eleccions de setembre, a les quals la ultradreta va aconseguir entrar per primera vegada al parlament alemany (Bundestag). Però aquesta coalició, coneguda com 'Jamaica' pels colors dels tres grups polítics, va fracassar a finals de novembre i va activar les alarmes a Europa.
"DIVERSOS OBSTACLES"
I és que, en un primer moment, els socialdemòcrates (SPD) de Martin Schulz van rebutjar parlar amb l'encara canceller. Una cosa que va canviar a principis de desembre, després del 'fracàs jamaicà': el partit es va mostrar disposat a negociar una gran coalició.
En canvi, els analistes de Barclays afirmen que el mateix SPD podria ser un dels "diversos obstacles" que queden per superar. I és que els delegats socialdemòcrates han de votar el 21 de gener si volen que les converses per a la gran coalició continuïn o no. Per això, en cas que els delegats socialdemòcrates rebutgin negociar una gran coalició, "un canvi en el lideratge de l'SPD podria ser una possibilitat" per evitar el bloqueig, defensa Barclays.