El Regne Unit i la Unió Europea han arribat aquest dilluns a un acord sobre els principis comercials posteriors al Brexit a Irlanda del Nord, conegut com a 'Marc de Windsor', que garantirà un "comerç fluid a tot el Regne Unit", com ha destacat Rishi Sunak, primer ministre del Regne Unit.
Sunak ha explicat, juntament amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, les línies mestres d'un pla que estableix que "les mercaderies amb destinació a Irlanda del Nord viatjaran a través d'un nou carril verd, amb un carril vermell separat" per a les mercaderies amb risc de traslladar-se a la UE".
"Els detallistes d'aliments com supermercats, restaurants i majoristes ja no necessitaran centenars de certificats per a cada camió i acabarem amb la situació en què els aliments elaborats segons les normes del Regne Unit no es poden enviar ni vendre a Irlanda del Nord. Això significa que si els aliments estan disponibles als prestatges dels supermercats a Gran Bretanya, llavors estaran disponibles als prestatges dels supermercats a Irlanda del Nord”, ha afegit Sunak.
A més, l'Executiu britànic ha esmenat el text legal del protocol per garantir que pugui fer "canvis crítics a l'IVA i els impostos especials per a tot el Regne Unit". "Per exemple, l'impost sobre l'alcohol, fet que significa que ara s'aplicaran les nostres reformes per reduir el cost d'una pinta en un pub a Irlanda del Nord", ha destacat el mandatari britànic.
També s'ha referit a un mecanisme conegut com a Stormont break, que permetrà que l'assemblea d'Irlanda del Nord aturi l'aplicació de les noves regles del mercat únic de la UE en cas d'emergència.
"Crec que els canvis que hem aconseguit crearan una enorme diferència, ara podem dir que els béns fluiran de manera lliure per tot el Regne Unit", ha manifestat.
Per part seva, Von der Leyen ha destacat que, gràcies a aquest acord, "el mateix menjar estarà disponible als supermercats d'Irlanda de nord i a la resta del Regne Unit".
"El Marc de Windsor respecta i protegeix els nostres respectius mercats i interessos legítims. I el que és més important, protegeix els guanys obtinguts amb molt d'esforç de l'Acord del Divendres Sant (Belfast) per al poble d'Irlanda del Nord i a tota l'illa d'Irlanda", ha assenyalat.
El Protocol sobre Irlanda del Nord s'havia negociat i acordat inicialment com a part de l'acord de Brexit de l'exprimer ministre Boris Johnson el 2019. El protocol estableix els acords comercials específics posteriors al Brexit per a Irlanda del Nord (NI), i entre altres coses, garanteix que no hi tornarà a haver una frontera dura entre Irlanda del Nord i la República d'Irlanda, membre de la UE, cosa que té un "impacte únic" en aquest país.
Tot i això, després de l'aplicació de les noves normes comercials per a Irlanda del Nord des que el Regne Unit va abandonar el mercat únic de la UE l'1 de gener de 2021, tant Westminster com l'executiu d'Irlanda del Nord han trobat problemàtics alguns elements de l'acord.