- Els experts no descarten una correcció de curt termini per als índexs novaiorquesos
- La reforma fiscal que prepara el Congrés continua centrant l'interès dels inversors
Vendes moderades del 0,3% a Wall Street, que ha entrat en un període d'indefinició a curt termini després de l'últim tram alcista registrat per la Borsa de Nova York. Aquest dilluns, els índexs de Nova York van pujar un 0,1% després de les pèrdues moderades de les dues sessions anteriors.
- 44.296,51
- -
"El fons del mercat no ha canviat gairebé gens, però, davant l'absència d'estímuls nous, el més lògic és que s'aplani o es prengui alguns beneficis. I això és precisament el que està passant. La macro segueix sent bona, però ja no empeny més el mercat perquè totes les xifres bones semblen estar ja descomptades", assenyalen des de Bankinter.
En la seva opinió, les borses mundials s'han quedat sense catalitzadors per seguir pujant el 2017, per la qual cosa l'actual exercici "és història" pel que fa a esperar rendibilitats addicionals per a les accions. "Segons les nostres estimacions, la valoració raonable de l'S&P 500 es troba al voltant de 2.700 punts, però ha arribat fins a gairebé 2.600 i ara es troba als 2.582", afegeixen. L'índex acumula una revaloració anual del 15%.
Craig Erlam, analista d’Oanda, comenta que l'últim ral·li "ha estat molt gradual i sense interrupcions durant els dos últims mesos", de manera que "molts es pregunten si una correcció d'algun tipus és probable i fins i tot saludable. Malgrat una forta temporada de resultats, el ral·li s'ha aturat, cosa que suggereix que el mercat ha arribat a nivells que ja no es poden justificar".
REFORMA FISCAL ALS EUA
En aquest escenari, els analistes no descarten que es produeixi una correcció de 2% - 3% per sanejar els últims guanys i deixar una mica d’'espai' perquè les borses registrin el tradicional 'ral·li de Nadal' que sol produir-se als mercats durant les últimes setmanes de l'any. I una de les excuses 'fonamentals' que poden utilitzar els inversors és el retard del Congrés dels EUA per aprovar la reforma fiscal.
De no produir avenços significatius abans d'Acció de Gràcies (24 de novembre), els analistes assenyalen que la nova legislació no podrà ser aprovada fins a principis de 2018, ja que l'activitat del Congrés es redueix de manera molt significativa durant el mes de desembre.
"Hi ha diverses diferències importants que necessiten ser resoltes. La Cambra (coneguda com 'The House') i el Senat han d'aprovar les seves lleis per separat, la qual cosa implicarà dures negociacions, modificacions i compromisos, i després les seves diferències han de ser reconciliades en una sola llei que sigui aprovada per majoria a les dues cambres", expliquen des de Berenberg.
L'assessor econòmic de Donald Trump, Gary Cohn, ha mostrat la seva confiança que les dues cambres siguin capaços d'aprovar els seus respectius projectes de llei aquesta mateixa setmana amb l'objectiu d'aprovar la llei final abans que acabi el 2017.
REUNIÓ DE BANQUERS CENTRALS
Un dels punts d'atenció dels inversors és la reunió de banquers centrals que se celebra aquest dimarts a Alemanya i durant la qual el Banc Central Europeu (BCE) reuneix els màxims mandataris de les polítiques monetàries a nivell global. Mario Draghi (BCE), Janet Yellen (Fed), Haruhiko Kuroda (Banc del Japó) i Mark Carney (Banc d'Anglaterra) analitzen el futur de la supervisió bancària i la política monetària.
A nivell econòmic als EUA, les dades més rellevants de la setmana, l'IPC i les vendes al detall d'octubre, es publicaran dimecres. Es tracta de referències molt importants per calibrar el comportament dels preus i de l'economia, tot i que el consens descompta ja al 95% que la Reserva Federal (Fed) pujarà els interessos 25 punts bàsics durant la reunió de desembre.
En l'escena empresarial, falta per publicar els seus resultats Home Depot, l'empresa de bricolatge més gran dels EUA. El consens espera que els seus comptes es vegin beneficiats per un augment de la demanda de materials de construcció per la destrucció dels huracans del mes de setembre.
Fins al moment, han publicat els seus números 457 companyies de l'S&P 500, el benefici per acció (BPA) ha pujat de mitjana un 6,6%, molt per sobre del 3,5% anticipat pel consens. El 73% de les corporacions han superat els pronòstics.
Al mercat de divises, l'euro puja un 0,45%, fins a 1,1720 dòlars. Al mercat de matèries primeres, el cru West Texas baixa un 0,3%, fins a 56,60 dòlars, mentre que el barril Brent cedeix un 0,2%, fins a 63 dòlars. Per la seva banda, l'unça d'or cau un 0,4%, fins a 1.273 dòlars. Finalment, la rendibilitat del bo nord-americà a deu anys cau lleugerament fins al 2,395%.