cb libra bajaosh1

Caigudes de la lliura després de la decisió d'emergència del Banc d'Anglaterra (BoE per les seves sigles en anglès) de rebaixar els tipus d'interès en 50 punts bàsics, del 0,75% al 0,25%. El banc central ha adoptat aquesta mesura per intentar contra-restar els efectes de la crisi del coronavirus, que està llastrant l'economia mundial, una setmana abans de la seva reunió del mes de març. El cable (lliura/dòlar) ha caigut ràpidament fins a un mínim d'una setmana, 1,2830 dòlars, des dels màxims del 9 de març en 1,32 dòlars. Enfront de l'euro, la divisa ha recalat en el seu pitjor nivell en cinc mesos i canvia de mans a 0,8850 lliures per euro.

La retallada arriba després de les accions de diversos bancs centrals, entre ells la Reserva Federal dels EUA (Fed) i a tan sols un dia de la reunió del Banc Central Europeu (BCE), del qual s'espera també un nou paquet d'estímul per pal·liar els efectes sobre l'economia de la crisi sanitària del COVID-19.

El banc central ha decidit rebaixar el seu tipus oficial quan falta només una setmana per la seva reunió del mes de març, programada per al 18 d'aquest mes. 'La Vella Dama' manté ara com ara el seu objectiu de compra de bons del govern a 435.000 milions de lliures mensuals, així com el seu objectiu de compra de bons corporatius a 10.000 milions. El banc també va introduir un nou paquet de liquiditat per a les petites empreses. Oferirà fons per quatre anys durant els pròxims 12 mesos.

Els experts avisen que el mercat de les divises està sent víctima de la intensa acció dels bancs centrals i els governs. De fet, la fortalesa anterior d'una moneda clarament marcada pel que pugui passar a les noves negociacions entre la Unió Europea (UE) i Londres per acordar un marc de relacions comercials després del Brexit, es devia exclusivament a la feblesa del dòlar enfront de les seves rivals europees, després de la retallada de la Fed de mig punt de la setmana passada.

Però al 'bitllet verd' el sosté aquestes últimes jornades el paquet de mesures de suport per la crisi del COVID-19 anunciada pel president dels EUA, Donald Trump. La més significativa és una rebaixa a zero dels impostos sobre les nòmines, un moviment que alguns experts han considerat electoralista, de cara a la seva reelecció a les presidencials de novembre.

La fortalesa del dòlar comença a notar-se, i no només la pateix la lliura. També, i en gran part, el ien, que després de fregar 101,00 iens el dilluns, va caure més de 480 punts, per tocar 105,90 iens al seu mínim diari, "cobrint els 'gaps' que havia deixat les últimes sessions", assenyala Adrián Aquaro, fundador del Trader College. "En el cas de la moneda nipona, la seva caiguda fa que sembli que està en sobre-venda, per la qual cosa podria haver-hi un nou moviment a favor seu", afegeix l'expert.

L'euro, al seu torn, veu venir hores difícils, limita els seus moviments de jornades anteriors, i torna als voltants dels 1,12 dòlars, després de la fita de més d'un any assolida el dilluns amb els 1,15 dòlars. El Banc Central Europeu prepara mesures d'emergència, que podrien anunciar el dijous, en acabar la seva reunió de política monetària. Amb un marge de maniobra més estret que la Fed, atès que la seva taxa d'interès ja és negativa, el pla d'estímul impulsat al novembre passat per l'expresident Mario Draghi pot ser ampliat.

Noticias relacionadas

contador