El governador del Banc de França, François Villeroy de Galhau, ha indicat que la paritat de l'euro respecte al dòlar, assolida ahir per primera vegada en vint anys, no és perquè la moneda única europea es trobi en situació de debilitat, sinó que la nord-americana "està forta" per la seva condició tradicional de "valor refugi" en moments complicats.
En una entrevista amb l'emissora France Info, Villeroy de Galhau ha recordat que aquesta situació "ajuda els exportadors" però també contribueix a augmentar la inflació i que les importacions energètiques europees es paguen normalment en dòlars.
Alhora, ha assenyalat que l'economia francesa està "resistint" malgrat els problemes globals i s'espera un creixement del producte interior brut del 0,25% durant el segon trimestre d'aquest any.
Sobre el comentari del membre de Consell de Govern del BCE sobre l'euro, Neil Wilson, analista de Markets.com, creu que “és un pensament confús, sens dubte tractant d'emmascarar la calamitat a la qual s'enfronta el BCE, però no és del tot equivocat". El dòlar s'ha desbocat aquest any, pujant al màxim de 20 anys a l'índex que mesura el seu exercici davant d'una cistella de les principals divises, i en una base ponderada pel comerç davant d'una cistella d'altres divises l'euro està cotitzant a prop d'on ha estat els darrers 17 anys.
El tipus de canvi efectiu nominal de l'euro se situa al voltant de 114, segons el BCE, molt més a prop del màxim de 124,7 assolit el desembre del 2018 que del mínim al voltant de 83 des de la creació de l'euro. Aleshores, "és tot culpa del dòlar? Doncs una mica", indica aquest expert. La lliura esterlina també s'ha desplomat davant el dòlar i s'ha mantingut força estable davant l'euro.
A principis d'any, la moneda única va assolir el seu valor més gran enfront del ien japonès des del 2015. El Banc del Japó no s'enfronta realment al mateix problema d'inflació i ha mantingut la política monetària al màxim d'acomodació. D'altra banda, l'euro ha perdut l'àncora de paritat davant del franc suís. "Per tant, no és del tot erroni, però no té sentit: l'euro s'ha desplomat davant el dòlar i això és important, ja que les matèries primeres es cotitzen en dòlars", critica Wilson i "es deu en gran mesura a la inacció del BCE".
El banc central, segons el parer de l'expert, està important a la zona de l'euro una inflació impulsada pel dòlar, cosa que fa que la moneda perdi valor i la població s'empobreixi. "El mandat del BCE és l'estabilitat dels preus, no els tipus de canvi, però hauria de ser conscient del paper que exerceix la moneda en la dinàmica de la inflació. És clar que no ho fa", sentencia.