L'euro està sota una immensa pressió per la tempesta perfecta desfermada a la zona euro entre la inflació, els temors de recessió, la guerra a Ucraïna i l'enorme fortalesa del dòlar. El motor principal de la caiguda d'aquest 5 de juliol a mínims de 20 anys d'una moneda que ja s'ha depreciat un 9% aquest any contra el bitllet verd és la lenta marxa del Banc Central Europeu (BCE) cap a la normalització de la seva política monetària i el contrast davant del ritme gairebé frenètic de la Reserva Federal dels EUA (Fed) de pujades de tipus. Tot i això, els experts reconeixen que l'entitat presidida per Christine Lagarde es troba en una tessitura impossible.
- 1,0434$
- -
"El BCE es troba entre l'espasa i la paret, ja que necessita pujar els tipus d'interès per tallar la inflació i impulsar la seva moneda i, alhora, donar suport a unes economies en dificultats que amb prou feines s'estan recuperant després de dos anys de problemes relacionats amb la pandèmia", comenta Walid Koudmani, analista en cap d'XTB. "S'espera una pujada de tipus per part del BCE en un futur proper, però serà essencial veure com reaccionen els mercats a les actes del BCE d'aquesta setmana, que es publicaran dijous, ja que sembla que la confiança general en la moneda del mercat únic continua disminuint", avisa aquest analista.
"Hi ha hagut una creixent divergència entre el BCE i la FED, que ha aconseguit augmentar agressivament els tipus d'interès darrerament en un esforç per aturar la inflació, mentre que el seu homòleg europeu ha hagut de ser més passiu, ja que continua recelant dels perills reals d'alentiment de l'economia en un moment en què el conflicte entre Rússia i Ucraïna està provocant un repunt dels preus de l'energia i la inflació en general”, afegeix Koudmani.
Tot i això, la calma de l'organisme europeu enerva altres observadors de mercat. "Si no és que el BCE es posi les piles, l'euro arribarà a la paritat contra el dòlar”, exclama Neil Wilson, analista de Markets.com. "L'euro està en una situació desesperada, ja que els bancs centrals estan molt lluny del seu objectiu i ara tenen un problema encara més gran en termes de fragmentació", destaca.
Mentrestant, el PMI de serveis de l'Eurozona ha caigut al nivell més baix en 16 mesos i ha indicat que el creixement està caient ràpidament. "La recessió sembla inevitable", reconeix l'expert, i és el temor que les condicions econòmiques es tornin adverses, cosa que pot limitar la capacitat del banc central per endurir la política monetària. L'índex econòmic Sentix del juliol va mostrar dilluns que la moral dels inversors a la zona euro de 19 països ha caigut al nivell més baix des del maig del 2020, cosa que apunta a una recessió "inevitable".
"El BCE està acostumat a reaccionar, encara que de forma creativa, en temps de crisi, però prendre la iniciativa és innegablement més creïble i eficaç" afirma Franck Dixmier, director d'inversions global de Renda Fixa d'Allianz Global Investors (Allianz GI), per la qual cosa assegura que "el BCE no pot esperar més." La pujada de tipus al juliol, en principi de 25 punts bàsics està garantida, segons la reunió del mes de juny.