El moviment d'aversió al risc deslligat als mercats financers dels EUA dimarts, ha donat ales al dòlar i l'ha tret del seu recent sopor, per elevar-lo a màxims d'una setmana a l'índex que mesura el seu acompliment contra sis divises rivals i també enfront de l'euro. L'avanç de 'bitllet verd s'ha vist esperonat per un major rendiment dels bons dels EUA i ha llastrat els preus de les matèries primeres, amb caigudes per al petroli i l'or.
- 1,0417$
- -0,15%
L'índex del dòlar puja un 0,12% fins als 92,63, un nivell que no es veu des del 31 d'agost, mentre que l'euro cedeix terreny fins als 1,1830 dòlars, per primera vegada des de l'1 de setembre. El bo del Tresor a 10 anys va pujar dimarts fins al 1,385% per primera vegada des de mitjans de juliol, percentatge que suposa una pujada de gairebé 6 punts bàsics respecte al tancament de divendres. Dilluns va ser festiu als Estats Units.
"Sembla que els mercats nord-americans estan preocupats, perquè l'esperada recuperació post-pandèmica és una mica menys exuberant del previst", explica Jeffrey Halley, analista d'Oanda. "La longevitat de la pujada del dòlar dependrà ara de si la jornada d'ahir va ser només una tristesa post-vacances, o si es tracta de l'inici de preocupacions més profundes", afegeix, i assenyala que, ateses les circumstàncies, "el moviment a l'alça dels rendiments nord-americans durant la nit és encara més estrany". "Amb un ull posat en les possibles oscil·lacions, em limitaré a dir que el rang de negociació de l'índex del dòlar per a la resta de la setmana serà de 92,00-93,00", arrodoneix.
Així, les caigudes del petroli del 0,8% es deuen, en part, a aquest comportament de la major divisa del món, però també a causa de la preocupació per la debilitat de la demanda als Estats Units i Àsia, encara que les contínues interrupcions de la producció a la Costa de Golf dels Estats Units van limitar les pèrdues.
D'altra banda, l'or "fa diversos dies que està advertint que el seu impuls alcista havia disminuït materialment i que el seu ral·li estava en perill", assenyala Halley. En particular, durant les sessions anteriors, el metall preciós no havia estat capaç de pujar tot i la debilitat del dòlar i la fortalesa de curt termini de la divisa ha disparat una correcció a la baixa. L'or deixa caigudes de l'1,5% i sembla molt vulnerable a una major fortalesa del 'bitllet verd'.
Quant als principals encreuaments del dòlar, l'euro/dòlar sembla destinat a posar a prova la regió d'1,1750/1,1800 dòlars, a causa de fracassar als 1,1900 dòlars, tot i que que els experts creuen que s'aguantarà a aquests nivells. El cable (lliura/dòlar) també ha deixat caigudes fins als 1,3780 dòlars, afectat pels anuncis de pujades d'impostos del Govern i per l'enfortiment del dòlar. El par va tancar per sota dels 1,3800 dòlars durant la nit, trencant una línia de suport a aquest nivell i les seves mitjanes mòbils de 50 i 200 dies. "La seva situació sembla més perillosa que la de l'euro, i els gràfics suggereixen que les pèrdues podrien estendre's fins als 1,3700 aquesta setmana", conclou l'expert d'Oanda.