L'euro ha encadenat diverses jornades clarament baixistes des que dijous passat va perdre el nivell de suport dels mínims anuals, lleugerament per sobre dels 1,08 dòlars. El seu aspecte tècnic no millora després d'haver assolit mínims de dos anys gairebé als 1,0750 dòlars i, malgrat que el tancament setmanal es va situar sobre l'actual resistència -abans suport- als 1,0850 dòlars, els experts auguren més patiment la moneda europea fins, almenys, als 1,07 dòlars.
- 1,0467$
- -0,28%
El consens d'analistes consultats per Bolsamanía és unànime a l'hora de responsabilitzar aquesta feblesa a la divergència de polítiques monetàries entre el Banc Central Europeu (BCE) i la Reserva Federal dels EUA (Fed). "Continuem veient els riscos esbiaixats a la baixa per a l'euro/dòlar atesa la creixent probabilitat de divergència de creixement entre Europa i els EUA i la contínua incertesa geopolítica i electoral", assenyalen els experts de Morgan Stanley.
"El BCE va deixar passar l'oportunitat de convèncer els mercats que s'està prenent seriosament la inflació a la reunió d'abril (celebrada la setmana passada)", indiquen des d'Ebury. Els comunicats van ser en gran mesura una reiteració dels de la reunió anterior, tot i que des de llavors tots els indicadors inflacionistes han empitjorat. Tot i això, sembla haver-hi una important dissensió al si del consell, ja que "fonts del BCE" van filtrar que una pujada de tipus al juliol segueix sent una possibilitat.
En general, el mercat va prendre nota que la presidenta del banc central, Christine Lagarde, no va descartar un canvi en el tipus de dipòsit durant l'estiu, just abans que els responsables polítics se'n vagin de vacances. Tot i això, gairebé cap analista consultat dona crèdit a aquesta opció i veuen molt més probable que les alces de tipus s'iniciïn al setembre.
"Continuem pensant que descomptar una pujada del preu dels diners per part del BCE al juliol continua sent una opció massa agressiva, i és molt probable que un moviment gradual per sota de 10 punts bàsics es produeixi amb el temps", incideixen des de Morgan Stanley.
Els mercats ara preveuen 63 punts bàsics de pujades de tipus abans que s'acabi l'any, un retrocés modest en comparació dels 70 punts bàsics previstos abans de la reunió del 14 d'abril.
"Esperem que el BCE aturi les compres netes d'actius al juliol i comenci a apujar els tipus d'interès al setembre", comenten des d'ING. "El banc central no s'avançarà en cap moment els seus homòlegs pel que fa a la normalització de la seva política. Serà un viatge a pas de tortuga", afegeixen.
Els analistes també apunten a la incertesa sobre les eleccions presidencials franceses del 24 d'abril i el conflicte entre Rússia i Ucraïna com a llast per a la moneda única. A més dels índexs PMI, aquesta setmana criden parar atenció a la segona volta de les eleccions per decidir qui serà l'inquilí de l'Elisi. "Esperem que Macron guanyi les eleccions, tal com prediuen totes les enquestes, però també pensem que els mercats ja compten amb aquest resultat i que tindrà poc impacte en l'euro", comenten des d'Ebury.
Això, afegit que la diferència entre la Fed i el BCE continuarà sent àmplia durant més temps, "donen arguments en contra d'una recuperació de l'euro, per la qual cosa l'euro/dòlar podria provar els 1,0700 als propers dies" , asseveren des d'ING. Altres experts avisen de caigudes per sota d'aquest preu, ja que "sembla que s'acostarà als mínims del març del 2020 als 1,0635 dòlars", avisa Michael Hewson, cap d'anàlisi de CMC Markets. "Necessitem veure una recuperació per sobre dels 1,0840 dòlars per estabilitzar-nos i assenyalar un moviment cap a la zona dels 1,0930 dòlars", conclou.