- -31,60
- -0,28%
L'IBEX 35 ha pujat un 1,44%, fins als 9.342,20 punts. El selectiu espanyol ha marcat un nou màxim anual en preus de tancament, després de repuntar un 2,33% durant les últimes cinc sessions. A més, des del començament de l’any, l'índex acumula una revaloració del 9%, després de concloure 2018 amb un descens del 15%.
A l'àmbit empresarial, els valors que més han pujat han estat Inditex (+3,55%), Amadeus (+3,05%) i Telefónica (+2,65%). La matriu de Zara ha recuperat terreny després de les caigudes que va registrar després de presentar resultats, mentre l'operadora de telecomunicacions ha estat notícia perquè Hisenda li retornarà 700 milions d'euros per haver pagat de més en l'Impost de Societats.
Per la seva banda, Santander (+2%) acaricia l’important resistència de 4,40 euros, mentre Aena (+1,5%) ha aconseguit la concessió de sis aeroports al Brasil per 437 milions d'euros.
També ha estat protagonista BBVA (+1,72%)%, tot i que no ha tingut més remei que demanar a Francisco González que s'aparti "temporalment" de la presidència d'honor mentre es resol la investigació sobre les escoltes de l'excomissari José Manuel Villarejo.
El banc ha celebrat Junta d'Accionistes a Bilbao i tot ha girat al voltant d'aquest tema. Luis del Rivero, l'expresident de Sacyr presumptament espiat per BBVA entre 2004 i 2005, ha qualificat d’"invent" la versió que Francisco González ofereix sobre l'intent d'assalt de la constructora al banc per fer-se amb el seu control en aquells anys.
A la banda de les caigudes ha destacat la d’Ence (-5,81%), que ha xifrat en 185 milions d'euros l'impacte de l’"improbable" cessament d'activitat de la seva fàbrica de Pontevedra, després que l'Estat hagi desistit de defensar en els procediments oberts a l'Audiència Nacional la pròrroga de la concessió, atorgada pel Govern del PP en funcions el gener de 2016.
SETMANA DE BREXIT
La resta de borses europees també ha tancat amb guanys, encara que més moderats, després que la Cambra dels Comuns del Regne Unit conclogués una setmana d’intensíssima activitat amb un acord per sol·licitar una pròrroga del Brexit a la Unió Europea.
Així, la Cambra britànica ha encarregat al govern de Theresa May sol·licitar una extensió de l'article 50 del Tractat de Lisboa, que regula el 'divorci' previst per al 29 de març. L'esmena ha estat aprovada per 412 vots a favor i 202 en contra i consisteix a sol·licitar una extensió fins al 30 de juny si s'aprova l'acord de May abans del 20 de març o buscar una extensió més llarga si l'acord no és aprovat. La UE ha d'aprovar aquesta extensió durant la cimera prevista per al 21 de març.
En altres mercats, el petroli Brent cau un 0,5%, fins als 66,86 dòlars, mentre l'unça d'or puja un 0,5%, fins als 1.302 dòlars. Per la seva banda, l'euro s'aprecia un 0,25%, fins als 1,1325 dòlars. A més, la prima de risc espanyola baixa un 1%, fins a 111 punts, i la rendibilitat del bo espanyol a 10 anys es relaxa lleugerament fins a l’1,19%.
La XINA I ELS EUA, ACORD EN TRES O QUATRE SETMANES
L'atenció dels inversors també passa per les converses comercials que es desenvolupen entre la Xina i els EUA, després que aquest dijous el secretari del Tresor dels Estats Units, Steven Mnuchin, confirmés que no hi haurà una cimera el març entre els presidents dels Estats Units i Xina, Donald Trump i Xi Jinping, cosa que va deixar un tancament mixt a Wall Street. L'acord comercial necessita més temps per a les negociacions i Mnuchin ha assenyalat que les parts estan "treballant de bona fe" per intentar arribar a un acord "al més ràpid possible".
El president nord-americà, per la seva banda, ha especificat que espera saber si hi haurà aquest acord comercial en el termini de tres o quatre setmanes. El republicà, a més, ha afegit que el gegant asiàtic està sent "molt responsable i raonable". Els mercats, especialment els asiàtics, també s'han vist esperonats pel bon tarannà de Pequín, que està donant passos per complaure a Washington.
En concret, aquesta matinada, la segona potència mundial ha aprovat una legislació encarada clarament a suavitzar el camí cap a un acord comercial. La nova llei prohibeix la transferència forçosa de tecnologia per part de companyies estrangeres, que ha estat una queixa important dels Estats Units i altres països.
Les borses asiàtiques han acabat amb avenços d'un 1% de mitjana als principals parquets, el dia en què el Banc del Japó també ha donat a conèixer la seva decisió de política monetària. Com era d'esperar, el supervisor nipó ha mantingut sense canvis els tipus d'interès, però el seu governador, Haruhiko Kuroda, ha temperat el seu optimisme sobre la marxa de l'economia, especialment pel que fa a exportacions. També ha assenyalat que els riscos globals amenacen amb descarrilar la feble recuperació econòmica. Amb tot, el Nikkei ha pujat un 0,77%.
A més, aquest divendres és el tercer del trimestre durant el qual assistirem a la primera quàdruple hora bruixa de 2019, quan vencen les opcions i futurs sobre índexs i accions tant a Europa com a l'altre costat de l'Atlàntic, cosa que sol traduir-se en una jornada d'alt volum de negociació.
ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX 35
"L'IBEX acaba la setmana tancant el buit baixista (resistència) dels 9.250 punts. I ara ja només ens queda saltar per sobre dels 9.350 punts per tenir la confirmació de l'inici d'un nou tram alcista. De fet, per sobre dels 9.350 creiem que és possible un moviment cap als 9.800 i fins i tot els 10.000 punts durant les pròximes setmanes", explica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.
"L'oscil·lador estocàstic, com hem comentat durant les últimes sessions/setmanes, ha passat d'estar sobrecomprat a sobrevenut. Per la qual cosa, correccions a part, cal apostar perquè les pujades tinguin continuïtat. I per a més fiabilitat del moviment en si, agrairíem que Telefónica saltés per sobre de la resistència dels 7,85 euros i Santander fes el mateix per sobre dels 4,40 euros", conclou aquest expert. Telefónica ha tancat als 7,81 euros i Santander, als 4,38 euros.