L'euro segueix fortament pressionat aquest dimecres i va de camí a tancar un mes d'octubre amb pèrdues de més d'un 2,3% enfront del dòlar, a causa dels factors geopolítics i de la fortalesa que exhibeix el 'bitllet verd'. La moneda nord-americana ha aconseguit una fita de 16 mesos en l'índex que mesura el seu acompliment contra una cistella de sis divises rivals, als 97,06 punts, esperonada per la gana inversora que s'aferra al seu paper d'actiu refugi.
L'última empenta al dòlar ha vingut propiciat pel seu avanç d'un 0,6% davant el ien, que es canvia de mans a les 113,32 unitats, després que s'hagi conegut la decisió de política monetària del Banc del Japó. L'entitat ha mantingut el seu biaix ultra-expansiu sense canvis i no ha donat cap senyal que pretengui endurir-lo en el futur pròxim. És més, ha retallat la seva previsió sobre la inflació, i ha enviat un missatge als mercats que seguirà amb el seu full de ruta a mitjà termini.
Com a colofó, el bo a 10 anys del Tresor dels EUA ha pujat per tercer dia consecutiu fins al 3,13%, cosa que ha afegit encara més impuls alcista sobre la moneda nord-americana. Els analistes assenyalen aquest fet com el major motor del dòlar, al costat de "l'aversió al risc que s'ha instal·lat als mercats", fruit de les pors sobre el creixement global i les renovades tensions comercials entre la Xina i els EUA.
El dòlar s'ha seguit beneficiant també de les positives dades macro que arriben dels EUA, que reafirmen la bona marxa del país, després que la confiança del consumidor escalés fins a un màxim de 18 mesos a l'octubre. En contraposició, les dades que arriben des de l'Eurozona han decebut les analistes, ja que han mostrat un creixement menor del que s'esperava durant el tercer trimestre en caure al seu ritme més baix en quatre anys.
La incertesa política a Alemanya, després de l'anunci de la cancellera, Angela Merkel, que no es presentarà a la reelecció el 2021, també afegeix llenya al foc baixista de l'euro. Els experts llancen la veu d'alerta que els riscos s'apilen en la política alemanya, ja que la divisa europea es veurà fortament danyada si la coalició de govern al país germànic es trenca abans de 2019. A més, el conflicte pressupostari entre Roma i Brussel·les segueix pressionant la divisa compartida.
Les previsions no són gens favorables i els experts de DBS aventuren que l'euro acabarà cedint fins als 1,12 dòlars aquest trimestre, per caure fins al rang dels 1,05 - 1,10 dòlars durant la primera meitat de 2019.
En altres encreuament, la lliura també es manté a prop dels seus mínims de mitjans d'agost, als 1,2705 dòlars, després que Standard & Poors hagi declarat que un Brexit sense acord sumirà el país en una recessió. Pel que fa al iuan, la moneda xinesa segueix deprimida a prop dels seus mínims d'una dècada i es canvia de mans als 6,9663 iuans per dòlar.