ep eurodolar

L'euro manté la tendència alcista respecte al dòlar, que es manté sota pressió per la caòtica política aranzelària de Donald Trump. Així, la divisa comunitària s'aprecia aquest dilluns un 0,10%, fins als 1,1366 bitllets verds i es perfila com a nou actiu refugi.

I és que la guerra comercial desencadenada pel president dels EUA portava la setmana passada la moneda comuna europea a marcar màxims des del febrer del 2022 a l'encreuament amb el dòlar, ja que els vaivens del mandatari amb les tarifes han sacsejat la confiança dels inversors en el 'bitllet verd' com a refugi segur.

"Els inversors miren l'euro com el substitut més natural del dòlar com a dipòsit de valor i refugi segur, ja que té un mercat prou ampli i líquid per acollir l'afluència d'inversors", valoren els analistes d'Ebury.

És més, des de l'anomenat 'Dia de l'Alliberament', l'euro és la divisa que millor rendiment està exercint a tot el món, després del franc suís. El tipus de canvi EUR/USD ha pujat la barbaritat d'un 5% des del 2 d'abril, i la diferència entre el rendiment dels bons alemanys a 10 anys i el dels nord-americans s'ha disparat uns 50 punts bàsics durant el mateix període.

De fet, segons recull 'Bloomberg', sobre la base de dades de Depository Trust & Clearing Corporation, tres de cada quatre contractes d'opcions adquirits divendres preveien més guanys per a l'euro. A més, avança que els operadors afirmen que els fons de cobertura apunten a un moviment cap als 1,20 dòlars. I els estrategs de Mizuho International preveuen una probabilitat més gran que la divisa arribi a aquest nivell -el més alt des de mitjans del 2021- durant els pròxims mesos.

"El mercat de divises té posicions llargues en euros, però la diversificació estructural farà que molts s'animin a apostar per aquest tema", assenyala Jordan Rochester, director d'estratègia macro per a EMEA a Mizuho International. "El meu risc alcista d'1,15-1,20 dòlars aquest any s'està convertint ràpidament en un escenari base".

Per part seva, Brad Bechtel, cap global de divises de Jefferies, considera que la feblesa del dòlar està sent impulsada en part per l'opinió que l'excepcionalisme econòmic dels Estats Units està disminuint, amb el potencial d'una recessió imminent.

"Hi ha una gran rotació, que és bàsicament inversors estrangers que es diversifiquen fora dels Estats Units cap a altres regions com la zona euro. I per a aquells inversors estrangers que encara estan involucrats als EUA, s'estan adonant que necessiten cobrir els seus actius amb la moneda. Hi ha una lluita per fer-ho, cosa que està exercint una pressió addicional".

"L'EUR/USD mostra indicis d'una possible ruptura alcista important, encara que no creiem encara en aquest moviment, no lluitarem contra els fluxos. El risc d'un moviment cap als 1,20 augmenta si observem un allunyament més significatiu dels actius nord-americans", subratllen des de Citi.

En aquest sentit, des d'ING Economics emfatitzen que aquesta setmana, l'EUR/USD probablement es veurà atrapat entre un canvi de tendència a mitjà termini a causa de la desacceleració dels Estats Units i una posició més moderada del Banc Central Europeu (BCE).

"Al BCE probablement no li agrada que l'euro, ponderat pel comerç, estigui assolint màxims de diverses dècades, però també reconeixerà els seus beneficis i les propietats de refugi segur de la segona moneda més líquida del món. Això tindrà beneficis a llarg termini per als costos de finançament de la zona de l'euro i ja ha vist com els bons alemanys a 10 anys superen els bons del Tresor en 50 punts bàsics en els últims 10 dies”, diuen.

"L'EUR/USD es cotitza molt per sobre dels nivells que suggereixen els diferencials de tipus a curt termini. No volem obstaculitzar un moviment cap a 1,15, però preferim un rang d'1,12-1,15 a curt termini en lloc d'un impuls immediat cap a 1,18/20", conclouen a ING Economics.

contador