L'euro retrocedeix per sota dels 1,09 després de deixar pujades aquest dijous al voltant d'un 0,7% fins a màxims dels 1,0936 dòlars, el millor canvi contra el bitllet verd des del 7 d'abril. Les paraules del vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos, que ha donat suport als falcons del banc central que demanen la primera pujada dels tipus d'interès tan aviat com al juliol, ha disparat les compres a la moneda comunitària.
Si es confirma l'espelma alcista d'avui, la moneda comunitària encadenarà tres sessions en verd en un ral·li que l'ha portat a remuntar un 1,7% des dels mínims de gairebé dos anys del 14 d'abril, als 1,0757 dòlars, després dels comentaris de la presidenta del BCE, Christine Lagarde, precisament allunyant que aquest increment de taxes es produeixi tan aviat com a començaments d'estiu.
L'ànim dels analistes ha canviat en qüestió de dies i ara esperen que l'euro mantingui el to positiu a la calor d'un BCE més agressiu del que es pensava després de l'última reunió de política monetària del supervisor monetari. L'euro també rebota "a mesura que disminueix el risc polític de les eleccions franceses", comenta Stephen Innes, analista d'Oanda, ja que el president francès, Emmanuel Macron, ha estat declarat vencedor del debat televisat amb la candidata d'ultradreta Marine Le Pen .
Tot i això, "seguim pensant que descomptar una pujada del preu dels diners per part del BCE al juliol segueix sent una opció massa agressiva, i és molt probable que un moviment gradual per sota de 10 punts bàsics es produeixi amb el temps", incideixen des de Morgan Stanley. "Esperem que el BCE aturi les compres netes d'actius al juliol i comenci a apujar els tipus d'interès al setembre", coincideixen des d'ING.
Això, afegit al fet que la diferència entre la Fed i el BCE continuarà sent àmplia durant més temps, "donen arguments en contra d'una recuperació de l'euro, per la qual cosa l'euro/dòlar podria provar els 1,0700 als propers dies" , asseveren des d'ING.
D'altra banda, els analistes de Commerzbank destaquen en un informe aquest dijous que les perspectives de l'euro depenen de si hi haurà crisi energètica a la zona de l'euro com a conseqüència de la guerra a Ucraïna. “Si Europa evita una crisi energètica, el Banc Central Europeu probablement apujarà el tipus d'interès clau a la tardor, tal com esperen els nostres experts”, afirma Antje Praefcke, analista de divises de Commerzbank en una nota. No obstant això, a la vista dels esdeveniments a Ucraïna, la crisi energètica no es pot descartar, afegeix l'experta.