L'euro cau aquest divendres tot just un 0,05%, aliè per ara al terratrèmol que sacseja les borses europees, especialment al sector bancari, després que el viceprimer ministre d'Itàlia Matteo Salvini hagi donat per trencada la coalició amb el Moviment 5 estrelles. Els mercats es preparen per a eleccions anticipades al país transalpí, amb tota probabilitat a l'octubre.
La moneda europea, que encadena tres sessions a la baixa, ha anat cedint terreny des dels màxims de tres setmanes de dimarts, quan va tocar els 1,1250 dòlars. Es canvia de mans a les 1,1850 bitllets verds, apallissada també per la pujada en el bo italià la rendibilitat del qual s'ha disparat una mica més de 20 punts bàsics fins a l'1,75%, el major auge en un dia. La prima de risc d'Itàlia, que mesura el diferencial entre el bo alemany a deu anys i l'italià durant el mateix període, es dispara fins als 235 punts.
No obstant això, els experts del mercat de les divises assenyalen que són altres temes els que influeixen a curt termini en l'euro/dòlar, en concret, elsb del president dels EUA, Donald Trump, sobre la Reseva Federal dels EUA ( Fed). Dijous ha reiterat el seu atac de dimecres: "Ho han fet malament en cada pas que han donat. Us imagineu què passaria si encertessin", ha comentat a Twitter.
Com era d'esperar, la resposta de la Casa Blanca l'intenció de guerra de divises és rebaixar el dòlar verbalment. En diversos tuits enllaçats, Trump s'ha mostrat partidari d'un dòlar més feble respecte a la resta de divises per afavorir la competitivitat de les empreses nord-americanes, per la qual cosa ha tornat a demanar a la Fed que baixés els interessos.
Les pressions canviàries en el iuan i la guerra comercial són l'altre focus d'atenció als mercats. Aquest divendres, el Banc Popular de la Xina segueix amb el gir de la seva política sobre el iuan i ha tornat a permetre que la moneda es debiliti per sobre dels 7 iuans per dòlar, per segon dia consecutiu. El banc central ha ubicat el punt mig canviari, al voltant del qual només permet fluctuar la moneda un 2%, als 7,0136 per dòlar, el seu nivell més feble des del 3 d'abril de 2008. Aquesta gradual devaluació de la moneda a través l'ancoratge diari, però, no genera tanta preocupació com es podria esperar, ja que segueix situant-se per sobre de les expectatives.
En aquest context, la gana pels actius refugi segueix disparat. El ien s'ha elevat a un màxim de vuit mesos contra el dòlar.