L'euro ha perdut els 1,13 dòlars per primera vegada en dues setmanes, després de les amenaces del president dels EUA, Donald Trump, que planeja imposar aranzels del 25% a les importacions de vehicles europeus. I ho farà tan aviat com la setmana que ve. L'euro s’ha depreciat amb energia a la matinada de dimecres després de les notícies i ha abundat en les seves pèrdues fins a mínims no vistos des del 14 de novembre.
La moneda comunitària s'ha arribat a canviar de mans a les 1,1267 dòlars, molt pressionada també per l'auge del dòlar, que està pròspera entre les preocupacions per les tensions comercials entre la Xina i els EUA i la compareixença del president de la Reserva Federal (Fed) Jerome Powell. Els analistes esperen que el banc central detalli els seus propers plans de pujades de tipus, més després de les crítiques del president dels EUA, Donald Trump.
No és la primera vegada que el magnat carrega contra el banquer central. En aquesta ocasió ha arribat a dir que no està "gens content amb la seva elecció de 'Jay'" i ha tornat a carregar contra les pujades de tipus. Trump ha arribat a culpabilitzar el regulador econòmic de l'onada de vendes a Wall Street i del tancament de plantes de General Motors que comporta una retallada de 14.000 llocs de treball. En les seves declaracions, el president nord-americà ha comentat que Powell està "completament fora de lloc" amb el que està fent i ha insistit que els increments de tipus del banc central "estan danyant l'economia".
El dòlar ha estat sota pressió durant les últimes setmanes a causa dels senyals que la Fed podria rebaixar el ritme dels augments de taxes enmig de la desacceleració del creixement mundial, els guanys corporatives màximes i l'escalada de les tensions comercials. Una aturada en la normalització de la política monetària del regulador podria debilitar el dòlar, la moneda més líquida del món, que s'ha apreciat un 10% des del gener.
ITÀLIA I LA XINA
D'altra banda, han transcendit informacions que els governs de la UE han donat suport a accions disciplinàries contra Itàlia sobre el pressupost, cosa que ha agitat els inversors, encara que l'impacte general al mercat d'aquestes notícies ha estat limitat. Els rendiments dels bons italians van augmentar lleugerament aquest dimarts, mentre que el viceprimer ministre italià, Mateu Salvini va declarar que el govern faria tot el possible per evitar qualsevol acció disciplinària.
En el radar dels inversors destaquen també les novetats sobre la cimera entre el president nord-americà i el seu homòleg xinès, Xi Jinping aquest cap de setmana. En el marc del G-20, els dos mandataris mantindran una cimera bilateral per suavitzar l'escalada de tensions comercials entre les dues primeres potències mundials. Els experts es mostren escèptics que la reunió doni un resultat significatiu, després que Trump hagi assenyalat que no es farà enrere en la seva pugna aranzelària.