ep billetes de euro 20201127100804
EUROPA PRESS - ARCHIVO
1,1171$
  • -0,0005$
  • -0,04%

L'euro ha arrencat desembre travessant el llindar de la resistència psicològicament significativa dels 1,20 dòlars, que ha depassat amb comoditat fins a una fita per sobre dels 1,21 dòlars, impulsat per la tremenda debilitat del dòlar. No obstant això, els experts de tres cases d'anàlisi sostenen que aquest moviment és "prematur" i que l'avanç de l'euro per sobre d'aquest nivell de preus serà el gran tema per a 2021. A dotze mesos vista, les previsions d'UBS, BofA i Monex Europe projecten que es canviï de mans entre 1,24 i 1,25 dòlars, però el futur immediat no és tan brillant per a la moneda única encara que pogués semblar que l'impuls alcista el portarà ara mateix a aquestes cotes.

Tant és així que els analistes de Monex Europe preveuen que acabi el 2020 a la zona d'1,19 dòlars, com a conseqüència "de l'augment de casos de coronavirus en diversos països de la UE" i de "la incertesa dels recents avenços en les candidates a la vacuna, especialment els dubtes que suscita el pla de distribució i immunització entre diferents països de la UE". L'Agència Europea de Medicament (EMA) té previst accelerar els processos d'aprovació de les dues vacunes que ja ho han sol·licitat: la de Pfizer i la biotecnològica alemanya BioNTech i la de Moderna, ambdues fonamentades en l'ARN. La de Moderna podria estar aprovada el 29 de desembre i la de Pfizer el 12 de gener, segons va anunciar l'entitat europea aquest dimarts.

Amb tot, aquesta dada és insuficient per animar les perspectives a curt termini per a l'euro/dòlar. "La segona onada de la pandèmia de coronavirus segueix sent una amenaça per a la recuperació econòmica", assenyala David Kohl, economista en cap de Julius Baer. Els analistes de Bank of America (BofA) no creuen que l'euro sostingui el preu per sobre d'1,20 dòlars i preveuen "descensos abans de finals d'any".

"Un repunt de la volatilitat al mercat consistent amb l'augment dels riscos cíclics i la manca de suport polític sembla ser una condició necessària per a un repunt del dòlar a curt termini", expliquen aquests experts. A més, l'apreciació de l'euro no agrada al Banc Central Europeu (BCE), que és probable que faci referència a la fortalesa de la divisa a curt termini durant la reunió del 10 de desembre. la fortalesa de l'euro, que s'ha marcat un ral·li alcista al novembre dels 1,16 dòlars als 1,20 dòlars s'ha vist alimentada principalment per la venda de dòlars, "però el BCE podria mostrar-se preocupat, a causa de les febles dades", argumenten des de BofA. Amb tot, "no hi ha molt que el BCE pugui fer per afectar directament l'euro" subratllen.

L'EURO/DÒLAR EL 2021

De fet, el que s'ha vist fins ara no és més que una bestreta del que depara a la moneda única el 2021. Una vegada que tots els riscos estiguin clars els experts de Monex Europe descompten que "l'euro es beneficiï dels tractaments contra el virus, ja que són eficaços per permetre la reobertura de l'economia i augmenten les perspectives de millorar ràpidament". Per tant, milloren els seus pronòstics fins als 1,25 dòlars finals de novembre de l'any vinent, mentre el vaticini a tres i sis mesos vista és d'1,22 i 1,23 dòlars, respectivament.

"La perspectiva d'un creixement més fort el 2021 ajuda en termes relatius a les economies menys orientades al mercat intern, com la zona euro, a costa dels Estats Units", addueix Kohl, per la seva banda, per justificar aquest auge sostingut de la divisa comunitària. "Una política monetària menys negativa i l'entrada de diners són els factors que continuaran impulsant l'euro a l'alça, estenent una tendència ja visible durant la segona meitat d'aquest any", afegeix.

"A més, els inversors europeus podrien començar a cobrir una part cada vegada més gran de la seva exposició en el dòlar nord-americà, cosa que impulsaria l'euro/dòlar". Per tant, "ajustem el nostre pronòstic de 12 mesos a 1,24 des de 1,20", arrodoneix l'economista de Julius Baer. UBS coincideix amb aquest pronòstic.

Noticias relacionadas

contador